AKTUALNO / VIJESTI

UŽAS

Svećenik iz Nove Gradiške slao uznemirujuće poruke dječaku, roditelji u šoku: "Dijete je počelo vikati u panici"

Svećenik iz Nove Gradiške slao uznemirujuće poruke dječaku, roditelji u šoku:
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Danas.hr

Nakon što je riječki nadbiskup Mate Uzinić javno progovorio o zlostavljanu u crkvenim redovima, nama su se javili roditelji koji kažu da je njihov sin primao uznemirujuće poruke od svećenika

Prava agonija krenula je prije godinu dana za jednu obitelj kada su saznali da je njihov sin izvjesno vrijeme tijekom 2022. godine dobivao poruke od tada novogradiškog svećenika M.D

„Hajde da se večeras nađemo i malo provozamo mojim automobilom“, samo je jedna od poruka za koju su roditelji tada 16-godišnjeg dječaka bili uvjereni da je stigla njihovom sinu od tada novogradiškog svećenika.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

„Naše dijete je došlo kući, krenulo se derati u panici ‘Mama tu je svećenik, mama tu je svećenik’, mi nismo znali o čemu se radi”, započeo je govoriti očuh žrtve.

Roditelji su nam rekli da je njihov sin mislio da se preko aplikacije 'Grinder' dopisuje s prijateljem s kojim se nije čuo duže vrijeme, a koji je svećenikov imenjak.

FOTO: Danas.hr
 

„Svećenik je došao tu gdje živimo, na početak ulice i naše dijete ga je srelo putem. Kada je došao do njega, svećenik je otvorio prozor automobila i rekao 'Ja sam, sa mnom si se dopisivao, uđi u automobil' i on je pobjegao kući i rekao nam što je bilo”, prepričavaju nam roditelji o ovoj grozoti koja se duboko urezala u pamćenje cijeloj obitelji.

Dječaka je u tom vremenu dijelilo svega dva mjeseca da napuni 17 godina, a kako nam roditelji kažu imao je veliko povjerenje u svećenika, bio mu je kao duhovni vođa. Dječak je nakon svega sa svojim biološkim roditeljima otišao na policiju.

„Policija je digla ruke i rekla da on ima 16 godina, da on sam odlučuje o tome i da oni s tim nemaju ništa. Kazali su nam da je dijete trebalo ući u automobil i tek tada bi oni mogli nešto poduzeti, te su se ogradili. Žalosno je što policija niti zbog reda nije izašla na mjesto gdje on živi, što mu nisu uzeli laptop…“, istaknuli su roditelji i dodali da su sutradan kontaktirali Požešku biskupiju kojoj pripadaju i novogradiške župe.

"Objasnila sam im o čemu se radi, da imamo slike zaslona poruka i da je to strašno. Biskupija je reagirala brzinom munje, te u roku dva sata svećenik više nije bio u Novoj Gradiški. Nisu nam htjeli reći gdje je, osim da je u samostanu u blizinu te da mu je zabranjeno sve osim sprovoda", ispričala nam je majka dječaka.

FOTO: Danas.hr
 

Dodala je i da su nadležni u crkvi izašli u susret, te da su u civilu došli razgovarati s dječakom.

Spomenuti svećenik radio je u novogradiškoj školi, a nedugo nakon svega prestao je tamo raditi. Očuha smo pitali i kako je tako siguran da je riječ baš o tom svećeniku.

„Sigurni smo da je to bio taj svećenik jer da nije bio on, da je to nekakva izmišljotina ili laž, ne bi ga Biskupija maknula iz Nove Gradiške, ne bi ga maknuli s mjesta profesora u školi”, ispričao nam je očuh.

Na stranicama Požeške biskupije stoji da se svećenik M.D. trenutno nalazi u Požeško-slavonskoj županiji, odnosno u Velikoj koja nije ni sat vremena vožnje udaljena od Nove Gradiške. Prema saznanjima roditelja, slobodno šeće po Požegi.

„Znamo da će on završiti negdje na moru i da će se to nastaviti. Crkva nas je stavila na led dok ne vide što će dalje i kakav će biti odgovor Vatikana. Godinu dana nas nitko nije kontaktirao, nitko nije nazvao pitati je li to dijete živo, ima li volje za život”, rekli su roditelji dječaka koji bi danas, godinu dana poslije, trebao postati punoljetan.

Sve ovo ostavilo je utisak na njegovo odrastanje, a posebice jer je riječ o malom slavonskom gradiću.

„Brzo se to pročuje i sazna. Djeca ga zezaju ‘To je onaj što je bio sa svećenikom’. Sve to ima svoju težinu. Morali smo ga ispisati iz škole. Rezao se po rukama, rezao se po nogama, završio je u dvije psihijatrijske ustanove u Zagrebu”, rekli su nam roditelji.

Očuh je poručio da se za ovo treba znati.

„Želim da svaki roditelj koji ovo pročita razgovara sa svojim djetetom. Je li što doživio, je li bilo situacija da bude sam sa svećenikom. Sigurno je u Novoj Gradiški toga bilo još, uvjeren sam u to”, poručio je drugim roditeljima.

O cijelom smo slučaju kontaktirali i Požešku biskupiju.

„Odgovaramo kako nismo u mogućnosti dati Vam tražene informacije s obzirom na to da svaki postupak takve vrste iziskuje nužnu diskreciju“, odgovorili su nam.

Iz brodsko-posavske Policijske uprave potvrdili su nam da su u 2022. godini primili prijavu osobe o mogućem uznemiravanju od strane svećenika.

„Prilikom kriminalističkog istraživanja nisu utvrđeni elementi kaznenog djela ili prekršaja”, kazali su.

Dodali su i da su o cijelom događaju izvijestili novogradiški Centar za socijalnu skrb radi poduzimanja mjera koje su u njihovoj nadležnosti. Proslijedili su i posebno izvješće nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu „na znanje i eventualno daljnje postupanje“.

Do trenutka objave ovoga teksta Centar za socijalnu skrb u Novoj Gradiški i slavonskobrodsko Općinsko državno odvjetništvo nisu odgovorili na naš upit. Obratili smo se i Hrvatskoj biskupskoj konferenciji koja isto još nije odgovorila. Njihove odgovore objavit ćemo po primitku.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!