AKTUALNO / VIJESTI

OD 1. SIJEČNJA 2024.

Novi uvjeti za nacionalne mirovine! Žene koje su cijeli život bile domaćice lakše do novca - donosimo sve detalje novih izmjena zakona

Novi uvjeti za nacionalne mirovine! Žene koje su cijeli život bile domaćice lakše do novca - donosimo sve detalje novih izmjena zakona
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Da bi žena u dvočlanom domaćinstvu ostvarila pravo na nacionalnu naknadu za starije njezin suprug ne smije imati mirovinu veću od 600 eura, odnosno 4520 nekadašnjih kuna

Stariji građani koji nisu bili zaposleni ili imaju manje od 15 godina radnog staža te po toj osnovi nemaju mirovinu, od iduće će godine nešto lakše dobivati nacionalnu naknadu za starije. Vlada je pokrenula izmjenu zakona o nacionalnoj naknadi za starije koja će stupiti na snagu od siječnja 2024. godine, a donosi nekoliko novosti, piše danas Večernji list.

Prva je da će se nacionalna mirovina povećati za 30 eura, s ovogodišnjih 120 eura mjesečno na 150 eura mjesečno. I dalje će to biti manje od iznosa redovite mirovine koju može ostvariti osoba s 15 godina staža, a koja ove godine ne može biti niža od 165 eura. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dvije trećine primatelja nacionalne naknade su žene, a prosječna dob im je 73 godine. Svaki peti korisnik nove naknade živi u Zagrebu i zagrebačkom prstenu. Naknadu prima i oko 550 starijih u Osječko-baranjskoj županiji, te po 500 u Splitsko-dalmatinskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Interesa za tzv. nacionalnu mirovinu bilo je više od pozitivno kućanstvo raspolaže s manje od 120 eura prihoda po članu kućanstva.

Prijedlog je da se ta granica od iduće godine poveća na 300 eura, odnosno dvostruki iznos naknade, što je druga važna promjena. Temeljem toga, lakše će do novca žene koje su cijeli život bile domaćice i nisu nikad radile, ali njihovi muževi jesu te su u mirovini.

Da bi žena u dvočlanom domaćinstvu ostvarila pravo na nacionalnu naknadu za starije njezin suprug ne smije imati mirovinu veću od 600 eura, odnosno 4520 nekadašnjih kuna. Naknadu po postojećim uvjetima može dobiti samo osoba koja u Hrvatskoj živi 20 godina, te je oko 2000 tražitelja odbijeno jer su neprekinuto boravili u Hrvatskoj manje od 20 godina. Ta će se granica spustiti na deset godina, koliko će novi korisnici morati boraviti u Hrvatskoj prije nego što ostvare pravo na naknadu.

Starosna se dob neće mijenjati te će i ubuduće korisnici tog prava morati navršiti 65 godina, što je ujedno i službena granica za odlazak u mirovinu. Kako se uglavnom radi o seoskom stanovništvu, omogućit će se isplata novca preko pošte, a ne samo preko banke kao sada. 

Kad se zakon pripremao, Vlada je procjenjivala da oko 50 tisuća starijih nikada nije radilo. Najviše je siromašnih u Hrvatskoj u samačkim kućanstvima te ih je oko 400 tisuća. Otprilike 160 tisuća samaca je u riziku od siromaštva.

Ove bi godine nacionalne naknade za starije mogle proračun stajati 9,5 do 10 milijuna eura. Iduće bi se godine taj iznos mogao udvostručiti, što znači da Vlada očekuje da bi broj primatelja mogao biti nešto veći od 10 tisuća, odnosno da će ublažavanje kriterija omogućiti dijelu ljudi da ostvare pravo na isplatu.

Korisnici naknade za starije su, jednako kao i umirovljenici s primanjima do 610 eura, nekoliko puta dobili dodatnu novčanu pomoć za pokrivanje troškova života.

Izdvojeno


Reci što misliš!