AKTUALNO / VIJESTI

NIJE DOBRO

Čak 10% predškolaca ima povišen kolesterol! 'Veći broj djece u kontinentalnim županijama'

Čak 10% predškolaca ima povišen kolesterol! 'Veći broj djece u kontinentalnim županijama'
RTL

Čak 10 posto predškolaca ima povišen kolesterol - pokazali su prvi rezultati pilot projekta. RTL je prvi na uvid dobio podatke istraživanja koje se provodilo tijekom pregleda za upis u prvi razred, na daljnju obradu idu budući prvašići, ali i njihovi roditelji. Cilj je smanjiti ranu smrt od kardiovaskularnih bolesti

Andrej je jedan od gotovo 23 000 budućih prvašića kojem je već provjeren kolesterol.

"Kad sam vadio krvi onda me je jako boljelo, onda sam se smijao i teta je rekla da nikad nije vidjela dječaka koji se smije dok vadi krv", kaže nam Andrej Svilar iz Zagreba.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Može se nastaviti smijati jer su nalazi dobri.

"Andrejev kolesterol je srećom bio dobar, međutim u vritćkoj skupini postoji jedan dječak koji je imao povišen nalaz kolesterola. Njegovi roditelji su dobili upute što dalje. Ovakvim testiranjem spašavamo ne samo djecu koja na vrijeme mogu početi piti terapiju, nego i sebe – roditelje djece", govori Marija Svilar, Andrejeva majka.

Testiranje je pokazalo da 88 posto učenika, odnosno njih više od 20 000 ima kolesterol do pet. Iznad pet do 6, odnosno povišen je 10 posto učenika - njih više od 2000. Ukupni kolesterol iznad šest ima jedan posto učenika - njih 308.

"S obzirom da su to preliminarni podaci i nisu sva djeca obavila ni sistematski ni kolesterol, ne možemo reći hoće li ti podaci i ostati takvi – međutim dosta jesu – porazni", govori Verica Kralj, voditeljica Odjela za srčano-žilne bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Za one koji su povišeni – slijedi daljnja obrada, ali će isto tako uključiti i članove njihove obitelji.

"U toj populaciji s ukupnim kolesterolom iznad 6 neće svi imati porodičnu hiperkolesterolemiju, neo ćemo mi po našem dogovorenom protokolu dovršiti dijagnostičku obradu do kraja. Kod neke ćemo dokazati da je imaju, a dugi neće imati porodičnu hiperkolesterolemiju", govori Davor Miličić, predstojnik Klinike za boelsti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb.

Pojašnjava - riječ je o nasljednjoj metaboličkoj bolesti koja može imati opasne posljedice.

"Dugotrajna izloženost povišenim vrijednostima kolesterola implicira prijevremeni nastanak kardiovaskularnih bolesti uključujući infarkt miokarda i uključujući moždani udar i sve druge komplikacije arterosklerore", dodaje Miličić.

Kada se otkrije povišen kolesterol dijete se šalje pedijatru. Kod pedijatrice Mirjane Kolarek- Karakaš jedna djevojčica s kolesterolom se približila gornjoj granici.

"Osobe odrasle koje imaju povišenu razinu kolesterola u krvi su 20 puta u većem riziku od takvih ishoda, a gotovo svaki četvrti može umrijeti prije 50. godine života", govori ona.

Uz nasljeđe utječe način prehrane i fizička aktivnost - zato će dobiti savjete.

"Po županijama je zapravo nezahvalno sad govoriti jer dio županija je skoro pri kraju sa sistematskim, dio još nije pa će se isto stvari mijenjati. Ono što sam analizom podataka vidjela – veći broj djece je u kontinentalnim županijama: Slavonija i Sisačko-moslavačka županija", govori Verica Kralj, voditeljica Odjela za srčano-žilne bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Konačni rezultati bit će poznati početkom srpnja. Iduće godine pilot projekt postaje nacionalni i Hrvatsku će smjestiti među manje od pet europskih zemalja koje ga provode.

Izdvojeno


Reci što misliš!