AKTUALNO / VIJESTI

tko to gasi?

Vatrogasci sa spornim svjedodžbama iz BiH pokušali naći posao u Hrvatskoj. Odbili ih. 'Ne bih bio na intervenciji s njima

Vatrogasci sa spornim svjedodžbama iz BiH pokušali naći posao u Hrvatskoj. Odbili ih. 'Ne bih bio na intervenciji s njima

Pobuna hrvatskih vatrogasaca! U najtežim trenucima ovise jedan o drugome, a zbog neprovjerenih svjedodžbi iz Bosne i Hercegovine sve manje znaju tko ulazi u službu. Naša ekipa doznaje da su na javnom natječaju u lipnju s takvim svjedodžbama već odbijeni, ali su uzvratili tužbama

 

Prije nekoliko dana svjedodžbe je dobilo 200 novih vatrogasaca u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

"Ulazimo u podrumski prostor koji je naravno u neredu, uvijek je tako, imamo čak i plinske boce. Vatrogasci prvo moraju utvrditi koje je žarište požara, što gori i postoji li opasnost i za njega", govori pomoćnik ravnatelja za obrazovanje Državne vatrogasne škole Stjepan Purgar.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prošli su i psihološka i liječnička testiranja a za kraj - završni rad. Za razliku od svega ovoga u školi u Širokom brijegu čije se svjedodžbe u Hrvatskoj priznaju njihove kolege mogu sve odraditi dopisno, nitko o kurikulumu ništa ne zna, tko su predavači, imaju li ispite, ništa, a oni nam se - ne javljaju.

Polaznici državne vatrogasne škole moraju položiti 13 predmeta i to ne samo teorijskih, oni imaju obaveznih 470 sati praktične nastave. Održava se na ovakvim mjestima koje oni zovu baza ali i po terenu, najčešće u šumama.

U Centru za obrazovanje iz BIH na kojem doslovno možeš izabrati što želiš biti iz stotine zanimanja za koje su ,očito, licencirani - vatrogasac je samo tamo neka 40. točka na popisu za prekvalificiranje.

"Bilo bi dobro da naši stručnjaci možda usporede te nastavne planove i programe da utvrde ima li dovoljno praktičnog rada. Vatrogasci kad završe školu moraju imati dovoljno dobre vještine", kaže ravnateljica Državne vatrogasne škole Ljerka Kopričanec Matijevac

Na natječaj jedne javne vatrogasne postrojbe prijavili su se polaznici baš s tim svjedodžbama iz Širokog Brijega. Nećemo otkriti o kojoj se postaji radi ali - odbili su ih, a oni su uzvratili tužbom.

"Hrvatska država ne bi trebala nostrificirati takve diplome s obzirom na to da je ovo prezahtjevan posao i osobno ne bi volio rukovoditi intervencijom a da je sa mnom na terenu vatrogasac koji je završio školu koji nikad nije bio na požaru i koji nema prakse", govori umirovljeni zapovjednik JVP Zadar Željko Šoša.

I iako nije jedini s ovakvim stavom u Agenciju za strukovno obrazovanje samo je lani iz dvije slične ustanove iz Širokog Brijega stiglo - 33 zahtjeva: 25 za vatrogasca, 8 za tehničara. Ove godine već 18: 15 za vatrogasca, 3 za tehničara.

Sve su zahtjeve provjerili i odobrili jer prema zakonu - oni važe.

"Nemamo ovlasti niti imamo mogućnosti provjeriti je li to obrazovanje stvarno provedeno, jesu li sva znanja i sve vještine za tu kvalifikaciju potrebne jesu li ona stvarno stečena", kaže ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Milo Živičić.

Jurio po autocesti, tipkao na mobitel, radniku dao 'siću' da ne plati cestarinu. Ispovijesti Hrvatica o neugodnim vožnjama

Zbog svega javna vatrogasna zajednica traži prava nad stranim svjedodžbama i diplomama, prema uzoru na komoru medicinskih sestara. Iako i u ovu sezonu ulaze s vatrogascima koji u obrazovanju nisu vidjeli aparat za gašenje, prođe li inicijativa - stručnjaci iz Širokog Brijega morat će na - prekvalifikaciju.

 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!