AKTUALNO / VIJESTI

obljetnica

Msgr. Ferdinand Vražić proslavio 60. godišnjicu svećeništva "Bog, domovina i čovjek najveće su vrijednosti koje se nikada nije stidio priznavati i svim srcem se za njih borio"

Msgr. Ferdinand Vražić proslavio 60. godišnjicu svećeništva

U nedjelju, 9. srpnja 2023. godine, svečanim misnim slavljem mons. Ferdinand Vražić zahvalio je Bogu za 60 godina svećeništva.

Doživjeti 60 godina rada, malo kome uspije. Upravo toliko godina prošlo je od svećeničkog poziva monsinjora Ferdinanda Vražića koji je služio svoju dijamantnu misu u župnoj crkvi Presvetog Srca Isusova u karlovačkom Novom centru. Naime. msgr. Vražić mladu misu imao je 7. srpnja 1963. u crkvi svetog Petra i Pavla u Prišlinu.

Glas o msgr. Ferdinandu Vražiću dopirao je puno dalje od švaračke župe pa i Karlovačkog dekanata. Bio je simbol opstojnosti vjere u vremenima kada je to podrazumijevalo hrabrost, ali prvenstveno vjeru i bezgranično predanje i povjerenje u Boga. Bogu i narodu služio je zdušno, bez zadrške, bez kolebanja ili dvojbi. Bog, domovina Hrvatska i čovjek za njega su najveće vrijednosti koje se nikada nije stidio priznavati i svim srcem se za njih borio. Za nadati se je da su kroničari i povjesničari prepoznali značaj njegova djelovanja i stvaranja te da će ostaviti trajni zapis o njegovu apostolatu. Dovoljni su i fragmenti znanja o životu, svećeništvu i radu, da spoznamo njihovu veličinu i značaj.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dijamantni slavljenik je predvodio misno slavlje u koncelebraciji s dekanom i župnikom preč. Draženom Karačićem te svećenicima Karlovačkog dekanata, a prigodnu homiliju izrekao je pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško. Biskup se je osvrnuo na dugogodišnji bogat i marljivi rad slavljenika koji je monsinjor Ferdinand donio crkvi u svome bogoslužju. Služio je u mnogim župama, a ovu veliku obljetnicu proslavio je u župi Presvetog Srca Isusovog. Između ostaloga je naglasio: 

- Radi toga smo večeras ovdje. Spomenom na 60 godina svećeništva ne slavimo čovjeka nego Gospodina koji je pozvao našega Ferdu, uvijek se diveći onome početku kada je Bog u ljepoti zagorskoga zelenila dodirnuo srce jednoga dječaka i pritom zapalio iskru privlačnosti koja je ostala plamenom i žarom i ovdje je među nama. S vjerom, predanjem i osobnom hrabrošću odazvao se na Božji poziv te se trudio u Božjem narodu vršiti službu Isusa dobrog pastira ... Ovako veliku obljetnicu ne smijemo zaboraviti i nadamo se kako će monsinjor Ferdo nastaviti širiti ljubav i vjeru i nakon toliko godina činjenja istoga.

Prije misnog slavlja čestitku msgr. Ferdinandu Vražiću poslao je zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša koju je pročitao župnik preč. Dražen Karačić, a na kraju misnoga slavlja uslijedile su druge brojne čestitke. 

„Ovim putem želimo najprije zahvaliti dragom Bogu što Vas je doveo u našu župu i u naše živote“, stoji u čestitci župljana svome svećeniku. 

- Ovog puta želimo vam reći što vi za nas značite. Želimo zahvaliti na vašoj prisutnosti, raspoloživosti, na svjetlosti kojom zračite, na toplini susreta, na blagosti i razumijevanju, na svakoj vašoj izgovorenoj podršci, pruženoj pomoći, stisku ruke, osmjehu.  Hvala vam za vašu strpljivost, pozornost, savjet i odrješenje kod sakramenta svete ispovjedi. Hvala vam za svaku minutu provedenu u ispovjedaonici i za oltarom. Hvala vam za poticaj – ostati velik. Kao što ste i vi ostali veliki duhom i vjerom, bez obzira na tragove života na Vašemu tijelu. I u takvim trenutcima treba znati i moći ostati velik. Hvala vam na vašim propovijedima. Vaše su misli neponovljive. Duboke, protkane ljubavlju prema Kristu i njegovoj Majci, ali najprije utemeljene na dubokoj vjeri i ogromnom znanju. Upravo smo i nedavnu propovijed na blagdan sv. Petra i Pavla odslušali bez daha – kada ste uperili prst u nas – 'zapitaj se - tko je za tebe Isus? U tom odgovoru leži temelj tvoje vjere.' Za nas je uvijek poseban doživljaj i svjedočanstvo vjere kada krstite djecu. Tada iz vas izvire ona prava, istinska ljubav prema svakom stvorenju. Hvala Vam! – u ime svih župljana zahvalila je msgr. Ferdinandu Vražiću Branka Bakić, članica crkvenog zbora i Pastoralnog vijeća. 

Nakon misnog slavlja msgr. Vražić okupljene je vjernike pozvao da se pridruže zajedničkom stolu gdje se slavlje nastavilo u vedrom duhu.

Izdvojeno


Reci što misliš!