AKTUALNO / VIJESTI

TAJNI PROJEKT?

MUP nedaleko Karlovca gradi centar za migrante, radovi u tijeku: "Već su izmalčirali napuštenu vojarnu Dugi dol u Krnjaku, a nama nitko ništa ne govori"

MUP nedaleko Karlovca gradi centar za migrante, radovi u tijeku:
foto ilustracija

U Ministarstvu kažu kako "razmatraju mogućnost uređenja lokacije Dugi dol u Policijskoj upravi karlovačkoj kao mjestu na kojem bi se mogla provoditi registracija državljana trećih zemalja koji bi izrazili namjeru za međunarodnu zaštitu"

Ministarstvo unutarnjih poslova je u nekadašnjoj vojarni Dugi dol na području istoimenog mjesta u Općini Krnjak započelo s uređivanjem svojevrsnog migrantskog centra, otkrio je to Jutarnji list. Jutarnjem, koji donosi ekskluzivnu reportažu u današnjem broju novina informaciju je potvrdio MUP navodeći kako "razmatraju mogućnost uređenja lokacije Dugi Dol u Policijskoj upravi karlovačkoj kao mjestu na kojem bi se mogla provoditi registracija državljana trećih zemalja koji bi izrazili namjeru za međunarodnu zaštitu".

Osim što su teren već izmalčirali, pripremaju projektni prijedlog, koji kane financirati iz fondova EU. Kako su europski fondovi dosta izdašni po pitanju problematike migranata, ne treba sumnjati de je to nešto što ima velike šanse biti realizirano.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kada bi sve trebalo zaživjeti, s kojim kapacitetima i na koji način još se ne zna, jer u MUP-u kažu da je projekt u fazi razmatranja i pripreme. Jasno je, međutim, zašto Dugi Dol - mjesto između Krnjaka i Barilovića je slabo naseljeno, a vojarna je dislocirana oko dva kilometra u šumi od prvih kuća.

- Imajući u vidu da u policijskim postajama na području PU karlovačke nema dovoljno prostora i drugih kapaciteta za registraciju tražitelja međunarodne zaštite, lokacija Dugi dol bila bi odgovarajuća za provođenje registracije jer je izvan naseljenog mjesta, ima pristup prometnicama i drugoj infrastrukturi te bi se na njoj u prvoj fazi privremeno mogli postaviti kontejneri u kojima bi se u što kraćem roku mogla provesti registracija, koja podrazumijeva veći broj policijskih službenika i opreme - rekli su Jutarnjem u MUP-u, dodajući kako bi tamo "nakon obavljene registracije tražiteljima međunarodne zaštite, dodaju, omogućilo bi se podnošenje odgovarajućeg zahtjeva, za što je, s obzirom na velik porast broja izraženih namjera za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu u ovoj godini, potrebno jačati odgovarajuće administrativne kapacitete Uprave za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove te kapacitete za smještaj i prihvat.


Mještani, dakako, uopće nisu sretni ovakvim razvojem situacije, znaju samo da će tamo biti smješteni migranti, a više od njih ne zna ni načelnik općine Perica Matijević.


Detaljnije o ovoj temi pročitajte u Jutarnjem listu te na portalu Jutarnji.hr.

Izdvojeno


Reci što misliš!