AKTUALNO / VIJESTI

PREDANI RAD NAŠIH INOVATORA

Tradicija se nastavlja! U Tehničkoj školi Karlovac otvorena 15. iKA – izložba inovacija: Karlovačko gospodarstvo je utemeljeno u inovacijama

Tradicija se nastavlja! U Tehničkoj školi Karlovac otvorena 15. iKA – izložba inovacija: Karlovačko gospodarstvo je utemeljeno u inovacijama

Predstavnicima tvrtke HS produkt uručena je diploma za inovaciju 2022. godine inovatora pojedinca ili tima unutar srednjeg ili velikog gospodarskog subjekta.

- Bez inovacija nema razvoja gospodarstva i društva. Zbog strukture hrvatskog gospodarstva kojega čine tek s manje od jedan posto velike tvrtke s vlastitim istraživačkim centrima, valja povezivati gospodarstvo i akademsku zajednicu. Dok ne uspostavimo bolje funkcioniranje nacionalnog inovacijskog sustava, treba više financirati inovatore, posebice fizičke jer nemaju dovoljno financijskih sredstava da komercijaliziraju inovacije, poručio je u utorak za otvaranja 15. izložbe inovacija Karlovac – iKA, koju u Tehničkoj školi Karlovac organiziraju Udruga inovatora Karlovačke županije i Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Karlovac, predsjednik Hrvatske zajednice inovatora Miljenko Šimpraga.

Objasnio je da tu zajednicu čine inovatori, tvrtke i akademski čimbenici.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pogledajte FOTO GALERIJU...

- U razvijenim europskim zemljama, 85 posto inovacija proizlazi iz rada znanstveno-istraživačkih centara velikih tvrtki, javnih ili privatnih institucija. Kod nas 85 posto inovacija dolazi od fizičkih inovatora. Radi unapređenja sustava, treba kopirati razvijene zemlje i trebamo dobiti ministra za inovacije, za početak bez portfelja, čija bi uloga bila koordinirati gospodarstvo i akademsku zajednicu, pa da se vratimo na razinu, kada je u pitanju sustav znanosti i visokog obrazovanja, koji mora biti potpora razvoju gospodarstva, iz 2003. godine kada smo imali Ministarstvo znanosti i tehnologije. Neke susjedne zemlje imaju ministarstva visokog obrazovanja, znanosti i inovacija. Razvijene zemlje svijeta imaju ministre za inovacije. Prije dva tjedna je izaslanik kanadskog premijera na susretu s našim premijerom bio ministar za inovacije, znanost i ekonomski razvoj. To bi i nama trebalo. Treba omogućiti inovatorima da razvijaju i komercijaliziraju inovacije. Karlovac je primjer razvoja temeljem inovacija, naglasio je Šimpraga.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Karlovac Zlatko Kuzman je napomenuo da je kruna suradnje organizacije koju vodi i inovatora ova izložba.

- Karlovačko gospodarstvo je utemeljeno u inovacijama. Sve najbolje iz karlovačkog gospodarstva, posebno u velikim tvrtkama, proizlazi iz inovativnog i inventivnog pristupa poslu. Ovogodišnja izložba traje nekoliko dana i ne predstavlja samo izložbu nego i priliku za susret inovatora i poduzetnika. Sustavno godinama brinemo da na ovoj izložbi sudjeluju i škole. Nastojimo pridobiti mlade. Nije riječ samo o tehničkim inovacijama nego o inovativnom pristupu svim djelatnostima, rekao je Kuzman.

U petak će se podijeliti nagrade, a predsjednik Udruge inovatora Karlovačke županije Željko Kovač je precizirao da će se u četiri dana moći upoznati s pedesetak inovacija i unapređenja, a da je stotinjak autora iz Karlovačke, Istarske i Zagrebačke županije, Rijeke i Zagreba, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

- Dali smo prostor mladim inovatorima, pa imamo izložene inovacije s Veleučilišta u Karlovcu i srednjih škola. Nadam se da će ih prepoznati naši privrednici, kaže Kovač.

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić je pozvao one koji možda neće biti nagrađeni, da se ne obeshrabre, nego da ustraju. Podsjetio je da je Grad Karlovac nedavno sklopio sporazum s Veleučilištem u Karlovcu radi pojednostavljivanja suradnje i napomenuo da je Gradu Karlovcu u interesu da bude "od koristi" Veleučilištu u Karlovcu.

- Karlovac je na osmom mjestu od hrvatskih gradova po dobiti poduzetnika, a to je zahvaljujući HS produktu, rekao je Mandić i dodao se Grad Karlovac nije odlučio nadoknađivati gubitak prihoda od poreza uslijed porezne reforme i da se nada da će taj novac, koji godišnje ukupno iznosi oko četiri milijuna eura, ostati zaposlenicima.

Karlovačka županica Martina Furdek Hajdin je ustvrdila da se Nikola Tesla, jedan od najvećih inovatora u povijesti, školovao u Karlovcu i da nedavno otvoreni Nikola Tesla Experience centar nema ulogu samo približiti Teslinu osobnost i izume, nego i biti mjesto poticanja mladih na inovacije.

- Tržišna utakmica je danas žešća i brža. Inovatorstvom se usluga čini kvalitetnijom i tako se opstaje u konkurenciji, rekla je županica i dodala da će Regionalni centar kompetencija u strojarstvu, elektrotehnici, računarstvu i turizmu koji se gradi u Oružani opremom, kadrom i kurikulumom biti atraktivan mladima. To je čvrst temelj za budućnost.

Predstavnicima tvrtke HS produkt uručena je diploma za inovaciju 2022. godine inovatora pojedinca ili tima unutar srednjeg ili velikog gospodarskog subjekta.

Izdvojeno


Reci što misliš!