AKTUALNO / VIJESTI

NOVA STRANICA

Završeni projekti kojima je Karlovcu vraćeno kino, nova ustanova "Edison" otvorila i tvrtku: Njome će se pružati trgovačke i ugostiteljske usluge u kinu

Završeni projekti kojima je Karlovcu vraćeno kino, nova ustanova

"Bez europskih sredstava bismo dugo još čekali na ovaj trenutak. Iza ovoga su oni koji su u projekt vjerovali i koji su uložili puno truda. Živimo povijesno vrijeme obnova, poručio je gradonačelnik Damir Mandić

- Ovo kino je drugo namjenski građeno u Hrvatskoj i zasjalo je u potpuno novom ruhu. Neke starije generacije su dobile mogućnost obnoviti sjećanja na slavnu prošlost, a nove generacije priliku da se povežu s njime u budućnosti. Završna konferencija je tek početak nove uspješne filmske priče, rekao je ravnatelj Multimedijskog centra za kulturno-turističke sadržaje "Kino 'Edison'" Ivan Gojmerac na završnoj konferenciji europskih projekata kojima su obnovljeni zdanje i kinematografski rad.

Riječ je o dva dvogodišnja čiji je nositelj Grad Karlovac. Prvi je "ITU – revitalizacija nekadašnjeg kina 'Edison' u funkciji pokretanja integriranih turističkih programa u Karlovcu" u kojemu su partneri Gradsko kazalište "Zorin dom", Kinoklub Karlovac i Turistička zajednica Karlovca, a njegova je ukupna vrijednost 7,785 kuna. Drugi projekt je "Obnova brownfield lokacije nekadašnjeg kina 'Edison'" čija je ukupna vrijednost 25,823 milijuna kuna. Oba se projekta sufinanciraju s 85 posto vrijednosti iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Bez europskih sredstava bismo dugo još čekali na ovaj trenutak. I dalje imam poruke u mobitelu da se ne može i da od kina neće biti ništa. No, iza ovoga su oni koji su u projekt vjerovali i koji su uložili puno truda. Živimo povijesno vrijeme obnova. Bez europskog novca to ne bi bilo moguće. Htio bih na ova obnova ostane poticaj za ono što slijedi. 'Edison' stavljamo sa strane, imamo još drugog posla. Nadam se da ćemo za godinu i pol ili dvije obnoviti Hrvatski dom. Ako smo Karlovčane obnovom 'Edisona' vratili Karlovčane u djetinjstvo, obnovom Hrvatskog doma ćemo ih vratiti u mladost. Raduje me što će u ovom prostoru neki novi klinci stvarati svoja sjećanja. Svi koji su doprinijeli ovome projektu mogu biti ponosni, kaže gradonačelnik Damir Mandić.

Karlovačka županica Martina Furdek-Hajdin je podsjetila da je to zdanje dugo i donedavno bilo ruglo u centru grada, a da je zgradu Grad Karlovac kupio 2016., kada je bila jedna od pročelnica.


"Jako sam sretna", naglasila je županica i dodala: "Ovo zdanje je kruna zajedničkog rada koji je objedinio mnoge struke i vrijeme jer je u stogodišnje zdanje koje je zaštićeno kulturno dobro utkana moderna tehnologija. Sve je moguće kada se ujedine znanje, motivacija, energija i ljubav spram grada".

Državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske Ivica Poljičak je poručio da će "današnji dan biti zlatnim slovima biti upisan u ljetopis Karlovca jer je jedna građevina dobila obnovom novi život".

- Obnavlja se i djelatnost s novim tehnologijama. Posebice raduje što je ovo prvo kino koje nudi tehnologiju virtualne stvarnosti u Hrvatskoj i što se otvaraju vrata ljubiteljima filma. Ovako se revitalizira urbana memorija i otvaraju vrata novoj publici, rekao je Poljičak.

Domaćinima je poručio da su u duhu vremena i da je "'Edison' dobio pravo na novo stoljeće u Karlovcu".

- Oživjeli ste gradsku kolektivnu memoriju i dali joj vjetar u leđa. Raduje nas što je pojedinačno zaštićeno kulturno dobro dobilo svoj novi život. Ako građevine nemaju sadržaj i nekoga tko brine o njima, propadaju.

Državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić je naglasila da je kino "Edison" kino njezine mladosti, "a Hrvatski dom se nastavlja na to", što je nagrađeno aplauzom.

- Obnova se provela u okviru dva projekta, što govori o volji, želji i kreativnosti da se napravi najviše moguće i zatvori priča koja je od početka dobro zvučala. Donedavno devastiran prostor sad je na ponos grada i nadopunjuje vizuru središta kako je pamtim, kako treba biti i kako je Karlovac zaslužuje, rekla je S. Đurić i dodala: "Karlovac je u razdoblju od 2014. do 2020. predvodnik u korištenju europskih sredstava, a sigurni smo da će biti i u razdoblju 2021. do 2027. jer znamo s kim radimo".

Inače, "Edison" je otvorio tvrtku Cinematika. Gojmerac objašnjava da će se posredstvom nje pružati trgovačke i ugostiteljske usluge u kinu. Ujedno, smanjit će se broj sjedala u maloj dvorani za filmske projekcije ne bi li se uvećao komfor. Za potrebe konferencija i drugih događaja, broj sjedala će se moći uvećati.

Izdvojeno


Reci što misliš!