AKTUALNO / VIJESTI

PREVENTIVA

Što pokazuju rezultati preventivnih sistematskih pregleda? Ogroman broj građana izložen rizicima, pogledajte kad će sistematski biti svima dostupni

Što pokazuju rezultati preventivnih sistematskih pregleda? Ogroman broj građana izložen rizicima, pogledajte kad će sistematski biti svima dostupni
foto ilustracija Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

Prema planu Ministarstva, pilot projekt provedbe preventivnih zdravstvenih pregleda će trajati do sredine studenog

Pilot projekt "Preventivni zdravstveni pregledi" - koji je Ministarstvo zdravstva pokrenulo u svibnju kako bi testiralo i utvrdilo operativne mogućnosti provođenja preventivnih zdravstvenih pregleda na nacionalnoj razini - od rujna je u punoj provedbi u svim županijama koje u njemu sudjeluju.

Do srpnja su u projekt u potpunosti bile uključene Osječko-baranjska i Sisačko-moslavačka županija, u određenom dijelu Međimurska sa modelom punkta, a Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska županija krenule su s preventivnim pregledima u rujnu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Cilj projekta bio je pregledati oko tisuću građana u razdoblju od tri mjeseca, i to onih stariji od 40 godina, a koji u zadnje dvije godine nisu bili u kontaktu s obiteljskim liječnikom.

Upravo je ta skupina, naime, podložna razvoju prvih simptoma kroničnih bolesti koje se može spriječiti ranim prepoznavanjem, a prema podacima Ministarstva zdravstva, u navedenim županijama čak više od 25.000 ljudi u posljednje dvije godine nije bilo kod liječnika.

Čak 80 posto pregledanih izloženo riziku bolesti

"Zaključno sa srpnjem, ako uzmemo prve županije koje su krenule s pilotom, a to su Osječko-baranjska i Sisačko –moslavačka, odaziv je 38 posto, kada uzmemo u obzir građane kojima je poziv isporučen i građane koji su se na isti odazvali i obavili preventivni zdravstveni pregled", kažu u Ministarstvu zdravstva.

"Od ukupnog broja građana koji su obavili pregled, 30 posto ih je u dobi od 40 do 50 godina, 30 posto u dobi od 50 do 60 i 40 posto stariji od 60 godina. Više je pregledanih muškaraca kojih je udio u pregledima 60 posto. S obzirom da u tom periodu nisu sve županije bile u potpunoj provedbi, dosadašnji odaziv je zadovoljavajući", dodaju.

Dosadašnji rezultati pokazuju da gotovo 80 posto pregledanih osoba ima asimptomatske neprepoznate rizike od razvoja akutnih posljedica kroničnih bolesti, kao što su povišen krvni tlak, povišene masnoće u krvi, povišen GUK i prekomjerna tjelesna težina, što dodatno pojačava činjenica da gotovo 50 posto pregledanih puši. Upravo su ovakvi rezultati bili cilj koji je ekspertna radna skupina Ministarstva zdravstva imala u vidu kada je birala koju će skupinu građana pozivati na preventivne preglede.

"Dvije osobe su upućene i u nacionalne programe ranog otkrivanja raka pluća i kolona, što ukazuje još dodatno na važnost ovakvih preventivnih pregleda. U daljnju obradu upućeno je oko 60 posto pregledanih osoba, a najčešće se radi o dodatnim laboratorijskim, kardiološkim, endokrinološkim te reumatološkim pregledima", kažu u Ministarstvu.

Izdvojeno


Reci što misliš!