AKTUALNO / VIJESTI

POSLJEDNJI POZDRAV

In memoriam: U Karlovcu u 75. godini života preminuo anglist, političar i nekadašnji kolumnist KAportala Nikola Vuljanić

In memoriam: U Karlovcu u 75. godini života preminuo anglist, političar i nekadašnji kolumnist KAportala Nikola Vuljanić

Bio je jedan od osnivača Hrvatske narodne stranke i Hrvatskih laburista – Stranke rada, saborski zastupnik i europarlamentarac.

"Strašno mi je teško. Žao mi je što tako dobar čovjek odlazi. Mika je pomagao kome je mogao", komentira karlovačka publicistica Biserka Schmuck odlazak njenog prijatelja, nekadašnjeg saborskog zastupnika, europarlamentarca i kolumnista KAportala Nikole Vuljanića, koji je preminuo u subotu u Karlovcu u 75. godini života, o čemu je izvijestio njegov stranački kolega iz Hrvatskih laburista – Stranke rada i prijatelj Branko Vukšić na društvenim mrežama.

B. Schmuck se prisjeća kako prijateljstvo s Vuljanićem seže u 1998. godinu kada su zajedno radili na rješavanju problema nezakonitog odlagališta otpada na Lemić Brdu, da bi se kasnije bavili Centrom za gospodarenje otpadom na Babinoj gori.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Godinama smo bili jako povezani. On je stari Karlovčan", kaže B. Schmuck.

Diplomirao je 1973. godine engleski jezik i jugoslavistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Do 1981. godine je predavao engleski jezik u Gimnaziji Karlovac i u Srednjoj tekstilnoj školi u Dugoj Resi, a potom i na Višoj tehnološko-kemijskoj školi, čiji je bio i dekan. Od 1983. je predavač na Institutu za tekstil i odjeću Tehnološkog fakulteta u Zagrebu, a od 1985. ravnatelj, voditelj stručnog studija i prodekan za financije. Od osnivanja Veleučilišta u Karlovcu 1997. godine je vanjski suradnik, prorektor za poslovanje te prodekan. Objavio je 1987. godine sveučilišni udžbenik "English for Textile Engineers" i 1994. "Rječnik tekstilno-tehnoloških izraza".


Bio je 1990. jedan od osnivača Hrvatske narodne stranke u Karlovcu i prvi predsjednik njezinog lokalnog ogranka. U Hrvatskom saboru je bio od 2003. godine do 2008. godine te od 2011. do izbora u Europski parlament 2013. Nakon dvije godine se vratio u Hrvatski sabor. Bio je jedan od osnivača stranke Hrvatski laburisti, koju napušta 2015. nakon poraza na unutarstranačkim izborima i postaje nezavisni zastupnik.

Vukšić je naveo da je Vuljanić u HNS ušao "zbog Savke". "S novim se vodstvom, nakon Savke, razišao, penzionirao, ali je zov politike, kad smo osnivali Laburiste, bio jači od obećanja da u aktivnu politiku neće više nikad. Kada sam napustio Laburiste, pridružio mi se u Klubu nezavisnih ljevičara. Njegov se glas u javnosti čuo slabije jer je bio smiren, logičan, pametan, odmjeren, ali konkretan. Takve hrvatsko biračko tijelo ne percipira. Preferira uglavnom kameleone, primitivce, poltrone, ispodprosječne, prevarante, one koji su se voljni prodati za fotelju. Među takvima je Nikola bio crna ovca", zapisao je Vukšić.

Nastavio je da je Vuljanić bio osjetljiv na nepravdu, "a nepravda je spiritus movens i hrvatske politike i hrvatskog društva". "Nikola nije pripadao toj nepresušivoj močvari. Blag, inteligentan, širokog obrazovanja, dobronamjeran, kada je trebalo, znao je sječi kao britvom. Bez obzira koliko su ga puta iznevjerili, vjerovao je ljudima. Volio je ljude. U politiku je ušao ne zbog koristi, već uistinu zbog toga da služi, za opće dobro. Pričali smo satima o političarima koji su bez svojstava potrebnih za javne funkcije, ali su se – bez obzira na manjkav moral, znanje, talent, ideje – popeli visoko. Težio je jedino za duhovnim vrijednostima. Bijela vrana", ustvrdio Vukšić.

Izdvojeno


Reci što misliš!