AKTUALNO / VIJESTI

16 GODINA OD UKIDANJA

Hrvatska će ponovo uvesti obvezni vojni rok! Bruse se detalji, Vlada ima plan i za one koji neće htjeti u vojsku

Hrvatska će ponovo uvesti obvezni vojni rok! Bruse se detalji, Vlada ima plan i za one koji neće htjeti u vojsku
Borna Filić/PIXSELL

U Hrvatskoj je obvezno služenje vojnog roka ukinuto 2008. te je uvedeno dobrovoljno.

Šesnaest godina nakon ukidanja, Hrvatska vraća obvezni vojni rok. Vojna obveza za sve mladiće starije od 18 godina trebala bi stupiti na snagu s prvim danom iduće godine, piše HRT.

Ministar obrane Ivan Anušić kaže da je za uvođenje vojnog roka sve spremno te se još samo čeka politička procedura. Detalji se još bruse.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Između dva i tri mjeseca se planira provoditi obvezno služenje vojnoga roka. Ono što je bitno naglasiti je da smo mi podignuli naknade, one su sada 900 eura mjesečno, i ono što će biti i tada u služenju obveznog vojnog roka, isto će ostati vjerojatno ta naknada, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić.

HRT navodi da je ideja da se što više mladih zadrži unutar sustava obrane, a, prema procjenama, godišnje bi obuku trebalo proći njih 15 tisuća.


- Sigurnosni izazovi su takvi da stavljaju pred sve nas obvezu promišljanja, ne samo Hrvatsku, već i mnoge zemlje u svijetu i Europi kako aktivirati taj model, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

U Hrvatskoj je obvezno služenje vojnog roka ukinuto 2008. te je uvedeno dobrovoljno.

I oporba se slaže s idejom uvođenja vojnog roka pa je predsjednik Odbora za obranu Arsen Bauk (SDP) rekao da je, kad se vojni rok ukidao  "odluka u tom razdoblju bila ispravna, a nove okolnosti i novo razdoblje zahtijeva nove odluke"

Prije 16 godina, gotovo 90 posto mladih pozivalo se na priziv savjesti. Oni koji pak ne žele u vojsku, postoji drugi plan.

- Nosit će se grablje i motika, recimo, vreće kada se budu stavljali nasipi od mogućih poplava, nosit će se neke druge stvari - oružje neće morati nositi, ali će svoju dužnost i obvezu prema državi morati odraditi, poručuje Anušić.

Taj će dio obuke biti zadaća sustava civilne zaštite. Učit će ih, kako kažu, vještinama za život.

- Kada dođe do određenog rizika, do narastanja rizika, kako bi znao prvo izmaknuti se iz rizika, pomoći onom kraj sebe i napraviti samopomoć, znači, samog sebe, rekao je Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite.

Izdvojeno


Reci što misliš!