AKTUALNO / VIJESTI

SEZONA POŽARA

Vatrogasci upozoravaju: Narednih dana velika je mogućnost izbijanja požara, evo kako smanjiti mogućnost i ne otežavati gašenje

Vatrogasci upozoravaju: Narednih dana velika je mogućnost izbijanja požara, evo kako smanjiti mogućnost i ne otežavati gašenje

Prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda, u Hrvatskoj se očekuje prolazak toplinskog vala koji će se u srijedu i četvrtak osobito biti osjetan na riječkom, splitskom i dubrovačkom području, a u petak će se proširiti i na osječko, zagrebačko i karlovačko područje. Zbog velike količine suhog raslinja velika je opasnost od izbijanja požara otvorenog prostora, posebno na području Dalmacije ili drugdje.

Hrvatska vatrogasna zajednica savjetuje građane na pojačan oprez kako bi svojim odgovornim ponašanjem doprinijeli sigurnosti:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Ne bacajte opuške, staklo i ne palite vatru na otvorenom prostoru.

- Ukoliko koristite roštilje u sklopu domaćinstava, ne činite to za vjetrovita vremena te obavezno ugasite žar nakon njegova korištenja.


- Požar se brzo širi u kamp prikolicama i čamcima, stoga ih odmah napustite ukoliko ne možete požar ugasiti na siguran način u njegovoj početnoj fazi.

- Ne otežavajte vatrogascima gašenje, a sebe ne dovodite u opasnost, kako biste požar iz blizine promatrali ili ga fotografirali i snimali.

- Ne koristite dronove za snimanje požara, jer time ugrožavate sigurnost protupožarnh zrakoplova koji sudjeluju na intervenciji. Pilotske posade obustavit će letačke operacije odmah po uočavanju drona u zoni svojih aktivnosti što će otežati sprječavanje širenja požara i dovesti u opasnost živote ljudi.

- Održavajte okućnice čistima jer time smanjujete mogućnost proširenja požara na okolne objekte.

Također, treba voditi računa da se u automobilima ne ostavljaju djeca kao ni kućni ljubimci jer u ovakvim uvjetima jako brzo dolazi do dehidracije i toplinskog udara, što može dovesti do teških oštećenja organa, a u konačnici i smrti.

U slučaju da primijetite požar, odmah nazovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112.

Izdvojeno


Reci što misliš!