AKTUALNO / VIJESTI

Ljeto zamućenja

Vodovod i kanalizacija zbog obojane vode razmatra umanjenje iznosa računa za područje Švarče te novu tehnologiju ispiranja mreže

Vodovod i kanalizacija zbog obojane vode razmatra umanjenje iznosa računa za područje Švarče te novu tehnologiju ispiranja mreže

Direktorica Katarina Malenica je naglasila da je voda zdravstveno ispravna kad se razbistri

Vodovod i kanalizacija će razmotriti mogućnost umanjenja iznosa računa za područje Švarče jer je se tamo najčešće pojavljuje zamućena, odnosno obojana voda, a u proteklih mjesec dana je taj problem sve češći diljem grada, odnosno vodoopskrbnog sustava, izvijestila je u srijedu u Karlovcu Katarina Malenica, direktorica te karlovačke tvrtke, a primijenit će se i nova tehnologija ispiranja mreže.

Kao što je proteklih dana napominjano, pa i na sjednici Gradskog vijeća Karlovca u utorak, do češćeg zamućenja uglavnom dolazi zbog intenzivnih radova u sklopu projekta "Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac – Duga Resa" ukupne vrijednosti veće od 67 milijuna eura kojega provodi ta karlovačka gradska tvrtka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Na svaku dojavu reagiramo – naš tim izlazi na teren, ispire vodoopskrbni cjevovod i potom se vrše analize. Za sada su svi nalazi bili sukladni. Voda se može konzumirati kad se izbistri – zamućena se ne smije. I ubuduće ćemo izlaziti na sve prijave i reagirati. Planiramo uvesti dodatna ispiranja sustava noću – rekla je K. Malenica.

U Draganiću je došlo do zamućenja jer se radilo na produljenju cjevovoda za tvrtku Kolos kod deponija na Ilovcu kada je nastalo oštećenje cjevovoda, a s time i znatno isticanje vode, pada tlaka te povećanja strujanja i zamućenja, objasnio je Kristijan Kolaković, voditelj sektora vodoopskrbe.


Predstavljen je konzultant tvrtke Jurica Kovač koji je objasnio da se zamućenja najčešće događaju ljeti i da povećana potrošnja vode utječe na povećanje protoka kroz cjevovode, a to podiže talog, "koji je normalna pojava u svim vodoopskrbnim sustavima".

- On može nastati na samim izvorištima ili kretanjem kroz cjevovode zbog starosti, kvalitete materijala, spojeva i tako dalje. U Karlovcu imamo intenzivnu izgradnju na sustavima odvodnje i vodoopskrbe, pa vanjski izvođači koriste vodu s hidranata za svoje potrebe i na već povećane brzine protoka dodaju nove. Problem je i nelegalno korištenje vode na hidrantima, što je često, posebice na ruralnim područjima. Građani nezakonito spajaju cisterne i uzimaju vodu na hidrantima za svoje potrebe. I oni doprinose zamućenju. U Karlovcu su i dalje u funkciji cjevovodi iz 1915. godine. Centar grada ima velik broj cjevovoda koji su izgrađeni i prije Drugog svjetskog rata. Dosta ih ima taloga u sebi. Ovaj sustav ima više od 2.300 hidranata. Teško je tvrtki pratiti i nadzirati tko ih nelegalno koristi. Kada vidite da netko koristi vodu na nekom hidrantu s traktorskom prikolicom, izvjesno je da se to čini nezakonito. Osoba koja to radi krade vodu i još veće posljedice ostavlja zamućenjem. Takva ponašanja uzrokuju i česta pucanja cjevovoda zbog naglog otvaranja i zatvaranja ventila – rekao je Kovač.

Nastavio je da tvrtka Vodovod i kanalizacija unapređuje stanje i da se to uobičajeno radi ispiranjem mreže.

- U razgovoru s kolegama sam istaknuo kako na nov način pristupiti tome. Ta metoda je prisutna tek desetak godina i nije poznata niti u drugim krajevima. Dakle, ići ćemo s novom metodologijom ispiranja mreže i primjenom novih tehničkih rješenja i tehnologija koje će nam omogućiti da pratimo stanje u sustavu. Razmatraju se i tehnička rješenja uvođenja mjerenja i daljinskog nadzora, da možemo unaprijediti praćenje stanja. Kvaliteta vode se prati na vodozahvatima, međutim ne i unutar sustava. Ideje koje imam, koje ću podijeliti s kolegama i na kojima ćemo raditi će biti čak i inovacija za Hrvatsku – napomenuo je Kovač.

Ustvrdio je da "karlovački sustav prolazi kroz intenzivno razdoblje obnove".

- Neki cjevovodi su stari 80 godina, a uobičajeni rok trajanja je 50. Dakle, imamo dosta cjevovoda kojima je životni vijek prošao. Cijena vodne usluge ne pokriva troškove redovne obnove vodoopskrbnih mreža, a ono što se plaća služi osnovnom funkcioniranju sustava, pa prema tome nema kapitalnih investicija, a obnavlja se novcem iz fondova Europske unije ili državnog proračuna. Praksa u najnaprednijim zapadnim zemljama je da se svake godine zamijeni dva posto vodovodne infrastrukture imajući u vidu da je prosječan rok trajanja 50 godina, a u Hrvatskoj to nitko ne radi i čak nije niti na 0,5 posto obnove godišnje – naveo je Kovač.

Upozorio je na "ogroman problem s ljudskim resursima", a sve su veće i kompleksnije vodoopskrbe i imaju više tehnologije. Stoga se traži i više znanja te veći broj kompetentnih, dodao je.

- Nemamo ih dovoljno iz brojnih razloga – općenito nema radne snage, a plaće u javnoj vodoopskrbi su među najnižima u javnom sektoru, mada su vodni resursi najvredniji. Danas je vodovodima teško pronaći vodoinstalatera. Građani žele ispravnu i pitku vodu i to je opravdano, no treba imati razumijevanje s kojim su izazovima i poduzeća suočena – rekao je Kovač.

Pozvao je građane da imaju više razumijevanja za okolnosti i da se javi vodovodu, ako netko nelegalno koristi vodu. Najavio da će se idućeg tjedna sastati s "legalnim korisnicima na vodoopskrbnom sustavu" kao što su građevinske i komunalne tvrtke, da ih se "uputi kako doprinijeti opreznijim korištenjem tome da se smanji broj zamućenja".

- Upravljanje sustavom i njegovo održavanje je kontinuirani proces i radimo na tome da to unaprijedimo – naglasio je Kovač.

Pojasnio je i po čemu se ta nova metoda ispiranja razlikuje od sadašnje.

- Uobičajena je praksa kod nas i u svijetu ispirati mrežu na dva načina. Jedan je na hidrantima, a drugi po pritužbama te kada se vrše građevinski radovi. Nova metodologija podrazumijeva intenzivno sustavno pranje kompletnog vodoopskrbnog sustava, što nije uobičajena praksa. Pristup podrazumijeva zatvaranje ventila nekih krakova i otvaranje ključnih hidranata, analizu pomoću hidrauličnog modela i izračuna referentnih brzina protoka da bismo cjevovod učinkovito isprali. To traži više planiranja i ljudske i tehničke resurse, da se radi proceduralno. Ideja je dobiti sliku sustava kako bismo točno znali koje cijevi i u kojim intervalima treba ispirati preventivno. Ta metodologija se mora uvesti u praksu, s čime započinjemo sutra, a trebat će nam nekoliko mjeseci rada da stvorimo sliku sadašnjeg stanja, pa da onda dođemo do drugog kruga ispiranja. Radit ćemo intenzivno mjerenja na cjevovodima i odredit ćemo vremena trajanja ispiranja. Uvest ćemo i nove tehnologije, posebne mjerne setove koje za ispiranja mjere količinu, tlak, mutnoću i temperaturu, pa tako kalibriramo sustav – dodao je.

Istaknuo je da "moramo djelovati preventivno".

- Često korisnici iz neznanja, a nekad i nebrige koriste vodu na razne načine – od građevinskih i komunalnih tvrtki do vatrogasaca za provjere znanja, vježbi i natjecanja – naveo je Kovač.

Upozorio je na strukturne probleme vodoopskrbnih tvrtki u Hrvatskoj.

- U prosjeku imamo dvostruko manje zaposlenih u održavanju na mreži unazad 25 godina, a dvostruko više mreže. Više od polovice zaposlenih je starija od 50 godina. Voda je bogatstvo, ali i odgovornost svih nas. Razumijem opravdano nezadovoljstvo uslugom, ali treba razumjeti s kojim se ograničenjima radi. U Danskoj vodovodi moraju biti samoodrživi i od države ne dobivaju nikakav novac. Tamo je cijena vodovodne usluge čak deset eura po kubičnom metru i u tome nitko ne vidi nikakav problem. I kod nas je takva cijena, ali država subvencionira razliku. Slično je u Nizozemskoj. U velikim urbanim središtima je cijena vodne usluge manja, no to su ogromna područja s velikim gospodarstvom koje troši vodu i velikim brojem potrošača. Nekad je industrija činila 80 posto potrošene vode, a građanstvo 20, no sad je obrnuto – kazao je Kovač.

Usporedio je našu situaciju i s onom u Indiji i Tanzaniji.

- Ne znamo koliko smo bogati. Većina ljudi na kugli zemaljskoj nema vodu 24 sata na dan, a kada imaju – nije za piće. Tako je u Indiji ili Tanzaniji. Nemamo pojma koja je blagodat imati 24 sata na dan vodu koja je zdravstveno ispravna i koju netko dovede na peti kat – napomenuo je Kovač.

Izdvojeno


Reci što misliš!