AKTUALNO / VIJESTI

BEZ UPOZORENJA!

Možemo!: Opet prijetila tragedija! HE Lešće usred dana nenajavljeno pustila vodni val i ugrozila kupače na svim kupalištima nizvodno!

Možemo!: Opet prijetila tragedija! HE Lešće usred dana nenajavljeno pustila vodni val i ugrozila kupače na svim kupalištima nizvodno!

Iz Možemo! Karlovac zahtijevaju hitno objašnjenje i jamstva da se to neće ponoviti.

U srijedu 10. srpnja HE Lešće je, usprkos obećanjima i najavama da to više neće raditi, usred toplog ljetnog dana kada mnogi potraže spas od vrućina u rijekama nenajavljeno pustila vodni val! Ističu to iz karlovačkog Možemo! potkrijepljujući ovu tvrdnju i snimkom zaslona stanja protoka vode sa stranica Hrvatskih voda i linkom na istu stranicu gdje se može pogledati jučerašnje stanje protoka i vodostaja.

Iz Možemo! Karlovac podsjećaju da je 29. srpnja 2021. godine HE Lešće po tko zna koji put usred toploga ljetnog dana nenajavljeno pustila vodni val, te ugrozila sigurnost i živote mnogobrojnih kupača na kupalištima nizvodno.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tada je zamalo izbjegnuta tragedija, a upravo iz Možemo! je predloženo nekoliko mogućih rješenja kako bi se ubuduće izbjegle takve situacije i potencijalna životna ugroza za kupače i kupačice.

- Potpuna zabrana puštanja vala u periodu od 10. 6. do 10. 9.


- U slučaju veće količine padalina (ili intenzivnijeg rada HE Gojak) i prepunjavanja akumulacije, HEP u navedenom periodu smije ispustiti višak vode, ali samo uz prethodnu najavu (najavljivanje danima ranije u medijima te direktno informiranjem na lokalnoj razini).

- Ispuštanje obavljati isključivo u večernjim/noćnim satima (između 21 i 3 sata)

- Da bi se taj plan mogao provoditi, HEP će se obavezati po potrebi korigirati i dinamiku rada HE Gojak.

- Kako bi se spriječilo prepunjavanje akumulacije, HEP će tijekom ljetnih mjeseci (u navedenom periodu) povećati minimalni biološki protok vode za nekoliko četvornih metara u sekundi, a sve u suradnji s javnošću, medijima i lokalnom samoupravom.

U slučaju da HEP odbije ove prijedloge, potrebno je odmah prijeći na novi modus pregovora u kojemu je jedini cilj potpuno uklanjanje HE Lešće - brane i hidrocentrale.

HEP je usvojio neke prijedloge, pa su tako krajem svibnja ove godine najavili (vijest upravo s KAportala):

“Rad HE Lešće prilagodit će se u ljetnom periodu od 01.06. do 15.09. do uspostave trajnog rješenja u nizvodnom toku rijeke Donje Dobre. Rad HE Lešće u navedenom periodu treba planirati s pola kapaciteta (jedan glavni agregat – 60 m3/s) u večernjim satima kako bi vodni val na Donjoj Dobri putovao tijekom noći do ušća u rijeku Kupu, izuzev situacija sa većim povećanjem dotoka (uslijed ljetnih ekstremnih oborina) ili ugrozom u elektroenergetskom sustavu, kažu u Centru o mjerama koje će se poduzeti.”

Slične se situacije sa nenajavljenim vodnim valovima usred sezone kupanja nisu ponovile.

Do jučer!

Jučer ponovno bez najave HE Lešće pušta vodni val. S obzirom na vrele dane i puno kupača, posebno djece (npr. na kupalištu Krvavi mlin), umalo opet problemi. Za neplivače ovo je vrlo opasna situacija! Svi kupači na Dobri nizvodno od HE Lešće su bili ugroženi.

Apeliramo na HEP i na HE Lešće da se ni u kojem slučaju ne smije ponoviti nenajavljeno ispuštanja vode iz HE Lešće. Razlog zbog kojega se to danas dogodilo ne smije biti!

Zahtijevamo objašnjenje za današnji slučaj i jamstvo kupačima da se takva situacija neće ponavljati, zaključuju iz Možemo! Karlovac.

Izdvojeno


Reci što misliš!