AKTUALNO / VIJESTI

ŠKOLSTVO

Karlovačka županija: Od prvog trenutka pregovaramo s ministarstvom, ogulinska gimnazija možda dobije mjesta u jesenskom roku

Karlovačka županija: Od prvog trenutka pregovaramo s ministarstvom, ogulinska gimnazija možda dobije mjesta u jesenskom roku

Karlovačka županija poslala je priopćenje vezano za problematiku upisa u srednje škole na području Ogulina. U njemu stoji: 

Karlovačka županija je u srednjim školama osigurala dovoljan broj upisnih mjesta i programa. Smatramo kako učenici imaju veliki izbor zanimanja koja su usklađena s potrebama tržišta rada, ovisno o uspjehu učenika i njihovim afinitetima.
Što se tiče Ogulina, upravo su u dvije ogulinske srednje škole ove godine uvedena dva nova zanimanja. To su web dizajner u Gimnaziji i strukovnoj školi Bernardina Frankopana (u rotaciji sa suficitarnim zanimanjem ekonomist) i strojarski računalni tehničar u Obrtničkoj i tehničkoj školi Ogulin (u rotaciji sa suficitarnim zanimanjem tehničar za željeznički promet). Osim toga, nedavno su u dvije ogulinske škole uvedena i druga deficitarna zanimanja, primjerice: CNC operater, vozač motornih vozila te medicinska sestra/tehničar opće njege, sve s ciljem da se učenici školuju ili za posao ili za fakultet, ne za zavod za zapošljavanje.
Činjenica jest da je Županija, kao osnivač, ogulinskoj Gimnaziji još početkom srpnja dala prethodnu suglasnost za odobrenje 24, umjesto 15 upisnih mjesta za opću gimnaziju, međutim resorno Ministarstvo, u trenutku objave konačnih ljestvica, nije odobrilo povećanje upisnih kvota.
Ipak, ne možemo se složiti s gradonačelnikom Ogulina Daliborom Domitrovićem koji kaže: „Svjesni smo da je ova godina izgubljena“. Naime, Karlovačka županija je odmah nakon objave konačnih ljestvica započela dodatne konzultacije s Ministarstvom, kako bi se ogulinskoj Gimnaziji u jesenskom upisnom roku odobrila dodatna upisna mjesta.

Izdvojeno


Reci što misliš!