AKTUALNO / VIJESTI

SAVJETNICA

Šefica HDZ-a Karlovačke županije Nada Murganić ima honorarni posao - svoje savjete naplaćuje 800 eura mjesečno

Šefica HDZ-a Karlovačke županije Nada Murganić ima honorarni posao - svoje savjete naplaćuje 800 eura mjesečno
foto ilustracija PIXSELL

Treća je savjetnica Nada Murganić, i to za socijalnu politiku, područje koje je vodila kao ministrica i koju je Plenković smijenio nakon niza propusta

Nada Murganić, predsjednica Županijske organizacije HDZ-a Karlovačke županije, bivša ministrica i saborska zastupnica, ima novi posao, doduše honorarni. Postala je savjetnica ministra rada i socijalne politike Marina Piletića. Gospođa Murganić jedna je od njegovo troje savjetnika, a svi su iz HDZ-a, otkriva Jutarnji.hr.

- Posebni savjetnici očito su vrlo popularni u hrvatskoj Vladi: premijer i ministri trenutačno su, prema dostupnim podacima, angažirali čak 40 trajnih savjetnika, uz prosječne naknade od 800 do 1300 eura mjesečno. Riječ je o osobama koje nisu ni zaposlenici ni dužnosnici niti sklapaju bilo kakvu vrstu radnog odnosa već su, sukladno Zakonu o Vladi, angažirani kao stručna pomoć političarima za što primaju naknadu kao dodatna primanja. Zli jezici nisu propustili primijetiti da u dijelu slučajeva nije riječ ni o čemu drugom nego o legalnom načinu financijskog nagrađivanja pojedinih članova vladajućih stranaka, piše Jutarnji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prvi savjetnik ministra Piletića je alkarski vojvoda Ante Vučić (74), bivši ravnatelj Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, koji je razriješen 2013. godine te je 2014. otišao u mirovinu kao djelatna vojna osoba s činom brigadira HV-a. No, dvije godine kasnije iz mirovine ga je izvukla Nada Šikić, gotovo zaboravljena ministrica rada u Vladi Tima Oreškovića, te ga imenovala svojim pomoćnikom. Nekoliko mjeseci kasnije Oreškovićeva je Vlada pala, izbore je dobio HDZ Andreja Plenkovića, a ministrom je imenovan prvo sadašnji USKOK-ov optuženik Josip Aladrović pa zatim Marin Piletić. Vučić nije ostao dužnosnik već je kao umirovljenik imenovan posebnim savjetnikom za mirovinski sustav, uz naknadu od 6000 kuna mjesečno, što je sada pretvoreno u 800 eura.
image

- Drugi Piletićev savjetnik je Srećko Prusina, zaslužni HDZ-ovac i dugogodišnji ravnatelj Zaklade hrvatskog državnog zavjeta (ZHDZ), koju je ranije vodio Ivić Pašalić. Treća je savjetnica Nada Murganić, i to za socijalnu politiku, područje koje je vodila kao ministrica i koju je Plenković smijenio nakon niza propusta - od Obiteljskog zakona koji bračnim parovima bez djece nije priznavao status obitelji, preko darivanja socijalnih paketića djeci u privatnom vrtiću do izjave "to vam je tako u braku", kojom je komentirala protestnu odluku Mare Tomašević da povuče optužbe za zlostavljanje protiv supruga, HDZ-ova župana Požeško-slavonske županije Alojza Tomaševića. I ona dobiva 800 eura mjesečno - piše Jutarnji.


Tko je još angažirao i koje savjetnike, pročitajte u Jutarnjem listu.

Izdvojeno


Reci što misliš!