AKTUALNO / VIJESTI

prevaranti

Širi se opasna poruka na koju nikako ne smijete nasjesti: 'To je veliko zlo'

Širi se opasna poruka na koju nikako ne smijete nasjesti: 'To je veliko zlo'
foto ilustracija - Pixabay.com

Poruke često dolaze s hrvatskih brojeva, a kada građani otvore link, u poruci prevaranti traže osobne podatke i one o kartici. Ako to učinite, sigurno će vam skinuti novac s računa

Širi se nova SMS prevara s porukom da vašem dostavnom paketu nedostaje kućni broj. Prevarantima je cilj dobiti podatke o vašoj bankovnoj kartici i ukrasti novac.

Ovih su dana brojni građani uznemireni zbog SMS-ova koje primaju na svojim mobitelima. Prevaranti su sve kreativniji i imaju novu taktiku. Traže kućni broj za dostavu no, pošiljke nema nigdje. "Vaš paket je stavljen na čekanje jer na paketu nedostaje kućni broj", tako sve počinje i zato nemojte nasjesti!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Dobila sam nekoliko poruka. Prvu kad sam dobila sam skoro kliknula jer mi je izgledalo realno i logično. U poruci piše da su mi pokušali dostaviti paket, ali nisu me našli na adresi da kliknem na link kako bi mogla promijeniti adresu ili datum isporuke i dva put sam si razmislila i srećom nisam kliknula", objašnjava Zagrepčanka Kristina Kovačević Hitrec.

 

Poruke često dolaze s hrvatskih brojeva, a kada građani otvore link, u poruci prevaranti traže osobne podatke i one o kartici. Ako to učinite, sigurno će vam skinuti novac s računa. "Ovo je veliko zlo koje se širi među ljudima i šteta je da na tako jednostavan način prevare", govori nam Nevenka iz Zagreba.
Predstavljaju se kao Hrvatska pošta


Sve češći su pokušaji prijevare lažnim predstavljanjem u ime Hrvatske pošte. "Čim vas netko u ime Hrvatske pošte traži plaćanje to je već alarm jer to Hrvatska pošta ne radi. Poruke nama samo služe da bismo korisnike informirali o statusu paketa ili da bismo omogućili da paket preusmjere u poštanski ured ili paketomat", pojašnjava glasnogovornik Hrvatske pošte Krešimir Domjančić.

Problem je kad lažnu poruku dobije netko tko paket doista i očekuje. "Dešava se da nam izaziva nekakav osjećaj straha, osjećaj anksioznosti, stres i ne razmišljajući klikamo odmah na taj isti link, a ono što bi bilo ispravno je otići na stranicu gdje je nešto kupljeno", upozorava stručnjak za kibernetičku sigurnost Tomislav Vazdar.

Aktualne su i investicijske prijevare. "Bilježimo ih svaki dan. Materijalne štete se mjere u desecima tisuća eura, radi se o situacijama u kojima se građanima javljaju nepoznate osobe, nude ulaganja u kriptovalute i građani im daju pristupe svojim kriptonovčanicima, svojim računima i građani ostaju bez novaca", govori Renato Grgurić, voditelj Službe kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije.

Izdvojeno


Reci što misliš!