VIJESTI / CRNA KRONIKA

Upozorenja nikad dosta

Imate li 200 kuna i nazove li vas policija, odmah i vi nazovite njih! Evo i zašto

Imate li 200 kuna i nazove li vas policija, odmah i vi nazovite njih! Evo i zašto
PIXSELL

Starije osobe u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću i postaju žrtve prijevara

Policijska uprava varaždinska poziva građane na oprez, s obzirom na sve češću pojavu novih oblika prijevare. Građani starije životne dobi najčešće su žrtve kaznenih djela prijevare. Razlozi su vrlo često odmakla životna dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnja.

Prevaranti, osim telefonskih razgovora sve češće dolaze i na kućne pragove nudeći razne usluge i pogodnosti. Starije osobe u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću i postaju žrtve prijevara.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U Varaždinskoj županiji zabilježeni su razni oblici prijevare gdje se prevaranti lažno predstavljaju kao policijski službenici, djelatnici centara socijalne skrbi, općina, djelatnici za obnovu kuća, za usluge masaže, pomoć u kući i slično.

Policija je od 86-godišnje žene iz Varaždina zaprimila kaznenu prijavu zbog prijevare u pokušaju, koju je na njezinu štetu počinio nepoznati počinitelj. Naime, nju je 30. srpnja telefonski kontaktirao nepoznati počinitelj i predstavio se kao policijski službenik, te da će doći na njezinu adresu i provjeriti novčanicu od 200 kuna kojom prilikom je nepoznati počinitelj izjavio da nešto nije u redu sa novčanicama, te se udaljio s adrese.

Naknadno je, 31. srpnja, 86-godšnju ženu telefonski kontaktirao nepoznati počinitelj i predstavio se kao policijski službenik, te da će doći i provjeriti ponovno novčanice. Tom prilikom su dva nepoznata počinitelja došli na adresu, ali su odustali od daljnje prijevare jer je 86-godišnakinja zajedno sa susjedom posumnjala u istinitost nepoznatih počinitelja, nakon čega su pobjegli.

U cilju sprječavanja prijevara, građanima (posebice starije životne dobi) policija savjetuje:

Ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ!
Ukoliko se osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid! Ukoliko sumnjate telefonski provjerite u instituciji iz koje dolaze.
Ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima!
Kad ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama, te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži!
Zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila!
Zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično)!
Odrasli članovi obitelji koji brinete o starijim osobama, upozorite ih na opasnost i ponavljajte im ove savjete!

Posumnjate li u nekoga, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, odmah obavijestite policiju na broj 192!

Izdvojeno


Reci što misliš!