VIJESTI / CRNA KRONIKA

Očuh iz pakla

Dvojicu posinaka brutalno je premlatio, no oni su mu na sudu sve oprostili: "Iako sam tada imao 13, bio sam u lošem društvu i pio alkohol"

Dvojicu posinaka brutalno je premlatio, no oni su mu na sudu sve oprostili:
Pixabay.com

Na Općinskom sudu u Gospiću 47-godišnji muškarac osuđen je jer je brutalno mlatio dvojicu posinaka. Događalo se to još 2010. i 2011. godine, te nije poznato što je bilo s predmetom u ovom postupku do presude.

Kako god, za svako od kaznenih djela dobio je po tri mjeseca uvjetne zatvorske kazne, odnosno četiri mjeseca jedinstvene kazne zatvora, također uvjetne, što znači da zapravo neće u zatvor ako ne ponovi kazneno djelo u roku od jedne godine od pravomoćnosti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Optužica ga tereti da je "u vremenu od mjeseca srpnja 2010. g. do 8. lipnja 2011. g. u svojoj kući u Korenici, svjestan da time ugrožava psihofizičko zdravlje svojih posinka, tada 13-godišnjaka, u više navrata šibom i rukama udarao ga po tijelu i glavi, dok je posinka koji je tada bio u dobi od devet godina g. 8. lipnja 2011. g. bacio na tlo ispred kuće, te ga rukama, nogama i kablom tukao po čitavom tijelu, a zatim ga rukama uhvatio u području vrata i stiskao".

Optuženi je u cijelosti priznao kaznena djela. Isto tako, navodi da nije imao namjeru nanijeti im nikakvu ozljedu niti da bi svojim lošim ponašanjem loše utjecao na njih.
Masa objektivnih okolnosti kao neimaština, neljudski uvjeti života kao i činjenica da su njih dvojica bili loše odgojeni i da su vrijeme provodili u lošem društvu, kaže, naveli su ga na činjenicu da bi ove odgojne metode mogle dovesti do boljeg ponašanja djece.

No, danas kad vraća vrijeme "zaključio je da je pogriješio, a tim ljudima želi samo najbolje, borio se da ne idu u dom, na sve moguće načine im omogućavao što bolje uvjete života, no međutim ispalo je tako kako je i svjestan je da mora snositi odgovornost za svoje ponašanje".

Zlostavljani dječak, danas muškarac, a u to doba 13-godišnjak "za optuženika ne može reći ništa loše jer je i njegovo ponašanje u to vrijeme bilo izrazito loše obzirom je konzumirao alkohol, bio u lošem društvu, smatra da je optuženik imao najbolju namjeru usmjeriti ga kako bi bio što bolji, tako da mu ništa ne zamjera, a obzirom se je optuženik ispričao ispriku prihvaća.

Njegov mlađi brat također očuhu ništa ne zamjera i sve mu oprašta. Stariji sin presudu je dočekao u zatvoru u Glini gdje izdržava kaznu.

Kao olakotne okolnosti sud je cijenio korektno držanje optuženog pred sudom, priznanje kaznenog djela, izraženo kajanje, te dosadašnju neosuđivanost, protek vremena, dobre odnose sa žrtvama s optuženikom koji su dolaskom u sudnicu suzama obilježili susret nakon dugo vremena, činjenice da je majka žrtava umrla, da su se okolnosti u životu optuženika i žrtava bitno izmijenile, dok otegotnih okolnosti nije pronašao.

Izdvojeno


Reci što misliš!