VIJESTI / CRNA KRONIKA

PREVARENA

Žena (65) nasjela na priču o nasljedstvu u Francuskoj, uplatila tisuće eura "za troškove postupka" pa ostala bez svega

Žena (65) nasjela na priču o nasljedstvu u Francuskoj, uplatila tisuće eura
Pixabay.com

Policija upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije

Priča o nasljedstvu koje ju čeka u Francuskoj, skupo je stajala jednu 65-godišnjakinju: nije ga dobila, a ostala je i bez nekoliko tisuća eura koje je uplatila "za troškove postupka". Policija stoga još jednom upozorava sve građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i ne upuštaju se u sumnjive novčane transakcije kako ne bi postali žrtve.

Prijavu da je prevarena policijski službenici Policijske postaje Otočac od 65-godišnje hrvatske državljanke zaprimili su jučer.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Naime, ona je u prosincu 2018. godine putem mobilne aplikacije WhatsApp započela komunikaciju s njoj nepoznatom osobom, koja ju je dovela u zabludu govoreći da vodi postupak njezinog nasljedstva u Francuskoj, te je ona do 24. rujna 2020. godine u svrhu navodnih troškova postupka na više bankovnih računa uplatila nekoliko tisuća eura, priopćila je PU ličko-senjska.

Upozorili su stoga građane da ne nasjedaju na različite prevare i savjetovali da, zatraži li nepoznata osoba da joj uplatite novac, iz bilo kojeg razloga, ne prihvaćate komunikaciju i ne šaljite joj novac.

- Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192, pozvala je policija.

Napomenuli su kako su internet prijevare sve češće, raznih modusa, ali i upozorili na ono što uvijek mora biti sumnjivo.

- Obećanja o brzoj zaradi novca bez posla, molbe za malim donacijama ili neki drugi načini traženja novčane pomoći, traženje osobnih informacija (preslike ili fotografije osobnih iskaznica, bankovnih kartica …), molba da kliknete određeni link i spojite se na određeni servis, nepersonalizirane poruke, mnoge ovakve elektronske poruke napisane su VELIKIM SLOVIMA, naveli su u policiji.

Stoga valja čim prije naučiti prepoznati lažni email i prijevaru, te se držati niza savjeta.

- Ignorirajte sve vrste sumnjivih poruka. Nipošto ih ne otvarajte, već ih odmah obrišite. Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo. Također, svakako upozorite prijatelje, poznanike, rodbinu na takve vrste prijevara jer ako je poruka došla do vas, vjerojatno će doći i do njih, savjetovali su iz PU ličko-senjske.

Izdvojeno


Reci što misliš!