VIJESTI / CRNA KRONIKA

o koloni, nestalima, odnosima sa srbijom

Ministar Medved za RTL Danas: Nećemo se umoriti i nećemo stati dok ne nađemo i posljednju osobu nestalu u Domovinskom ratu

Uvjeren sam ćemo imati rezultate u pronalasku posmrtnih ostataka naših nestalih osoba, kazao je ministar

Ministar Tomo Medved koji je danas sudjelovao u Koloni sjećanja za RTL Danas komentirao je Kolonu sjećanja, strahuje li da bi Vukovar mogao postati žarište koronavirusa te otkrio ima li konkretnih pomaka u odnosima sa Srbijom u otvaranju arhiva JNA te dobivanju informacija o lokacijama masovnih grobnica.

 ​Sudjelovali ste danas u Koloni sjećanja, ove godine s nešto manje sudionika iz jasnih razloga, ali ipak više od 500 koliko je preporučio Nacionalni stožer?
 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prije svega mi dozvolite da zahvalim svim ljudima koji su sudjelovali danas u Koloni sjećanja u Vukovaru i Škabrnji, znači ljudima koji su došli iskazati svoje poštovanje i zahvalnost hrvatskim braniteljima, civilnim žrtvama  na poštivanju preporuka i poštivanju mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na dostojanstvenom obilježavanju. Preporuka je bila da bude do 500 ljudi no očito je ovdje i drugdje bilo više ljudi, to je pokazatelj osjećaja i svijesti hrvatskog naroda.

Ne bojite se da bi mogao Vukovar biti žarište?

Ne očekujemo povećanje. Odnosno ne očekujemo da će ovaj čin doprinijeti povećanju, a što se tiče samog kretanja ovih 5.5 km na otvorenom prostoru primijetio sam da se velika većina pridržavala mjera i da su nosili maske.

Među ostalima u koloni je bio i SDSS-ov Boris Milošević. Ono što i dalje muči Vukovarce su nestale osobe, u tom kontekstu ima li i mogu li se iz ovakvog poteza očekivati konkretni pomaci u odnosima sa Srbijom to jest znamo da svi iščekujemo njihovu bolju suradnju kada govorimo o otvaranju arhiva JNA i ostalih dokumenata koji bi mogli pomoći da se otkrije gdje su nestali? 

Želim ovdje izraziti jedan važan detalj da je državni tajnik Ministarstva branitelja Stjepan Sučić 23.listopada boravio u Srbiji s najvišim dužnosnicima Srbije koji rade na aktivnostima, koji su zaduženi za proces pronalaska nestalih osoba i da su tu dogovoreni snažni iskoraci glede razmjene saznanja i informacija.

Konkretno, kakve vrste? Je li to otvaranje arhiva JNA danas, sutra, preksutra? 

Ono što je jako važno je prije svega razmjena postojećih saznanja koje ima Republika Hrvatska i Republika Srbija, a potom i dostava informacijama o pozicijama odnosno o lokacijama masovnih grobnica. Ja očekujem da ćemo u narednih 30 dana imati još nekoliko sastanaka na najvišoj razini na tu temu i da ćemo u vremenu koje je pred nama, uvjeren sam zapravo u to da ćemo imati rezultate u pronalasku posmrtnih ostataka naših nestalih osoba.  Uvjeravam vas da ćemo u narednom periodu, to govorim na temelju ovog sastanka, imati konkretne rezultate.  Nećemo se umoriti i nećemo stati dok ne nađemo i posljednju osobu nestalu u Domovinskom ratu. 

Izdvojeno


Reci što misliš!