VIJESTI / CRNA KRONIKA

DOMIŠLJATI RAZBOJNICI

Je li pravosudni sustav zakazao? Za pljačku 855 tisuća kuna na autocesti kod Karlovca razbojnički trojac dobio smiješne kazne, nitko ne ide u zatvor?!

Je li pravosudni sustav zakazao? Za pljačku 855 tisuća kuna na autocesti kod Karlovca razbojnički trojac dobio smiješne kazne, nitko ne ide u zatvor?!
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Zagrepčani Antonio Bojbaša (25) i Antonio Komljen (28) rentali su Škodu nalik policijskoj, opremili je rotirkama te glumeći "policijske Kobre" na autocesti zaustavili automobil

Pljačka na autocesti kod Karlovca, točnije tunela Sveti Marko ući će u anale zbog domišljatosti lopova koji su "odglumili" policijske Kobre, zaustavili automobil u kojem je radnik poduzetnika Damira Petkovića vozio 855 tisuća kuna, te ga opljačkali.

No po pisanju Jutarnjeg lista, ovaj slučaj dobio je i svoj sudski epilog koji bi također mogao postati poznat, ali po propustima pravosudnog sustava. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Jutarnji podsjeća na akciju u kojoj je policija u samo sedam dana razriješila pljačku. Zagrepčani Antonio Bojbaša (25) i Antonio Komljen (28) rentali su Škodu nalik policijskoj, opremili je rotirkama te glumeći "policijske Kobre" na autoceste zaustavili Petkovićeva radnika koji je novac vozio u Zagreb. Od velike pomoći im je bio treći lopov, Metkovac Martin Oršulić (30) koji je od radnika izvukao informacije o pošiljci. 

Činilo se da tužiteljstvo u rukama ima čvrst slučaj i "kovertirane" presude od po nekoliko godina zatvora. No, tijekom rasprave dogodio se obrat koji jer rezultirao nagodbama, one su uključivale priznanja za okrivljene, ali i smiješne kazne za ono što su počinili, piše Jutarnji list

Bojbaša je dobio godinu zatvora, koja mu je pretvorena u rad za opće dobro, kao i novčanu kaznu od 50.000 kuna, drugookrivljeni Oršulić prošao je još bolje, samo jedna godina zatvora uvjetno na tri godine, kao i Komljen, također jedna godina s rokom kušnje od četiri godine. Čovjek je to koji iza sebe već ima jednu oružanu pljačku zlatarnice.

Sudac Županijskog suda u Karlovcu Leon Kovačić upire prstom odgovornosti prema kolegama iz tužiteljstva. Prema njegovim riječima, ključni dokaz iz spisa, a radi se o telekomunikacijskom prometu SIM kartice prvookrivljenika, odnosno njegovoj komunikaciji s preostalom dvojicom, bio je nelegalan.

Iako je predmet, pa i te dokaze u njemu, potvrdilo Optužno vijeće tijekom potvrđivanja optužnice, odvjetnik obrane je pronašao rupu - prilikom izuzimanja i pregledavanja ključnih dokaza nije ishođen nalog suca istrage. Obrana je zato zatražila izuzeće izvješća o pregledu komunikacije Bojbaše i Oršulića. Vijeće Županijskog suda u Karlovcu donijelo je rješenje o izdvajanju tih dokaza, a tu je odluku potvrdio Vrhovni sud.

- Iz zbirke su izdvojeni podaci za mobitel koji koristi Bojbaša te registar podataka koji koristi Oršulić. Uslijed toga, donošenje osuđujuće presude za drugookrivljenog i trećeokrivljenog bilo je moguće jedino temeljem njihovog priznanja, rekao je sudac Kovačić Jutarnjem listu.

Međutim, dogovor između tužiteljstva i okrivljenika ni na koji način nije bio obvezujući za suca Kovačića, te je on, naglašavaju u tužiteljstvu, presudu donio nakon provedene rasprave, a ne na temelju sporazuma stranaka kako je to propisano zakonom, što znači da se radilo o usmenom dogovoru tijekom same rasprave. 

Jutarnji piše da su karlovačkom Županijskom državnom odvjetništvu odgovorili u rukavicama, te zaključili kako je "tijekom rasprave obrana optuženika osporavala zakonitost pribavljenih podataka, nakon čega je raspravno vijeće tijekom rasprave donijelo rješenje o izdvajanju tih dokaza". Na tu su odluku uložili žalbu koju Vrhovni sud RH nije prihvatio.

Županijska državna odvjetnica Vera Magdić Bižanović brani jednog od svojih zamjenika koji je radio na tom slučaju i u dijelu koji se odnosi na "dogovor" s okrivljenicima oko visine kazne, pa nam kaže da je "Državno odvjetništvo zastupalo optužnicu sukladno stanju pribavljenih dokaza i činjenica u predmetu, a s izrečenim sankcijama se suglasilo s obzirom na utvrđene olakotne okolnosti optuženika tijekom postupka, potpuno priznanje kaznenog djela, što je u bitnome pridonijelo okončanju postupka i donošenju osuđujuće presude".

Na ponovljeni i konkretan upit je li njezin zamjenik propustio ishoditi od suca istrage sporni nalog, odnosno zašto to nije učinio, Jutarnji nije dobio odgovor.

- Činjenica je da je istom presudom naloženo trojici razbojnika da vlasniku vrate novac koji su mu ukrali, međutim, on će do njega moći doći tek novom, privatnom parnicom protiv njih. Prevedeno, može se žaliti "upravi vodovoda", jer, kako to kod nas biva, iako će sasvim sigurno dobiti presudu u svoju korist, upitno je odakle će se naplatiti, jer nijedan od okrivljenika nema imovine, a dvojica su studenti. U zraku visi još jedno pitanje: Ako bez priznanja okrivljenika ne bi bilo moguće donijeti osuđujuću presudu, zašto su priznali, zaključuje Jutarnji list

Izdvojeno


Reci što misliš!