VIJESTI / CRNA KRONIKA

tradicionalna akcija

Dobra vijest za vozače: U cijeloj zemlji, tehnički pregled vozila besplatan je do subote: 'To bi trebali mnogi činiti'

Riječ je o tradicionalnoj akciji koja svake godine ukazuje na važnost ispravnosti automobila u prometu

Dobra vijest za vozače - do subote mogu potpuno besplatno provjeriti stanje svojih automobila i to u svim stanicama za tehnički pregled u zemlji. Počeli su dani tehničke ispravnosti vozila.

Riječ je o tradicionalnoj akciji koja svake godine ukazuje na važnost ispravnosti automobila u prometu. 

Vinko Šipić vozi automobil star 20 godina, no redovno provjerava njegovu tehničku ispravnost.

''Svake godine ja to radim, radi sebe, ne radi propisa. To bi trebali mnogi činiti jer mnoga su vozila danas na cesti u jako lošem stanju'', rekao je Šipić.

Kako bi se to promijenilo tu su ovakvi besplatni pregledi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Ovo je jedan Passat koji je preša 430 tisuća, provjeravali smo mu i amortizere, prigušenost amortizera. Sve mu je, auto je stvarno održavano i bez problema prolazi tehnički pregled'', rekao je nadzornik tehničke ispravnosti vozila Renato Dimić.

Lani je, u sklopu akcije, pregledano 16 tisuća vozila, a neispravno je bilo svako treće.

''Najveći kvarovi budu oko kočionog sistema. Znači, upravljački mehanizam i gume'', rekao je Marijo Perlain, voditelj Stanice za tehnički pregled vozila.

Problema bude i sa svjetlima, a zabrinjava i to da je hrvatski vozni park u prosjeku star 15 godina i iz godine u godinu raste. Sve to izravno utječe i na sigurnost u vožnji.

''Prosječan broj kilometara, ovoga, vozila koja se prijave na tehnički pregled je negdi oko 165 tisuća kilometara što je užasno puno kilometara i za eksploatacijski vijek vozila i sve ostalo. + U situaciji kada imate tehnički neispravno vozilo vjerojatnost nastanka prometne nesreće time je znatno povećana'', kazao je tajnik Autokluba Split Igor Podrug.

Svjesni su toga i vozači pa je sve više onih koji preventivno provjeravaju ispravnost svojih limenih ljubimaca.

''Većinom dolaze vlasnici vozila koji sumnjaju, znači, na neke neispravnosti na vozilu i onda dolaze preventivno da se ustanovi u čemu je kvar'', rekao je Perlain.

Sankcija - nema.

''To je izvrsno da ljudi mogu vidjeti na vrijeme bez naplate i da mogu popraviti ono što treba'', rekao je Nenad Bulović.

''Za one koji inače ne pregledavaju svoj auto redovno - zašto ne? Dobra je akcija da pregledaju'', kazala je Višnja Šore.

Besplatno to mogu obaviti, i na taj način povećati sigurnost svih sudionika u prometu, sve do subote.

Izdvojeno


Reci što misliš!