VIJESTI / CRNA KRONIKA

ZALUTALI U MINE

FOTO, VIDEO Pripadnici ATJ Lučko spasili deset ilegalnih migranata iz minskog polja kod Saborskog - četvorica bila ranjena, jedan u životnoj opasnosti

FOTO, VIDEO Pripadnici ATJ Lučko spasili deset ilegalnih migranata iz minskog polja kod Saborskog - četvorica bila ranjena, jedan u životnoj opasnosti
www.karlovacka-policija.gov.hr

Jučer poginuli i ranjeni muškarac bili su dio danas spašene skupine ilegalnih migranata

Deset ilegalnih migranata, među kojima je bilo četvero ozlijeđenih, spasili su danas pripadnici ATJ Lučko iz miniranog područja kod Saborskog, u dubini šume između Modruša i Ličke Jesenice.

Dio te skupine bili su jučer nađeni poginuli i ranjeni muškarac, kod mjesta Blata.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Potvrdila je to PU karlovačka.

- Vezano uz jučerašnji događaj smrtnog stradavanja i ozljeđivanja muških osoba u šumskom predjelu kod mjesta Blata na području općine Saborsko, očevidom je utvrđeno da je skupina stranih državljana nezakonito ušla u Republiku Hrvatsku te je u šumskom predjelu ušla u minski sumnjivo područje. Tu je muškarac mlađe životne dobi nagazio na nepoznatu eksplozivnu napravu i smrtno stradao, dok su ostale osobe iz skupine ozlijeđene od eksplozije, navela je policija.

Nakon zaprimljene dojave, dodali su u policiji, policijski službenici su pronašli jednog smrtno stradalog i jednog ozlijeđenog muškarca, dok se ostatak grupe udaljio u nepoznatom smjeru.

- Tijekom jučerašnjeg dana pripadnici ATJ Lučko detaljno su helikopterom pretraživali teren iz zraka sa ciljem lociranja ostalih osoba iz grupe. S obzirom da su ih locirali na minski sumnjivom području u dubini šume između naselja Modruš i Lička Jesenica u ranim večernjim satima, uvjeti nisu dozvoljavali daljnje postupanje policije i sigurno izvlačenje migranata, odnosno njihovo spašavanje. Stoga su ih policijski službenici, putem razglasa iz helikoptera, na engleskom jeziku upozorili da se nalaze u minski sumnjivom području te da ostanu na pozicijama do dolaska spasilačkog tima. Pirotehničari ATJ Lučko odredili su najkraći put od sigurne zone do njih te danas, u ranim jutarnjim satima započeli s pregledom terena i stvaranjem sigurnog koridora za izvlačenje kroz minski sumnjivo područje. Nakon nekoliko sati rada te osiguranih i označenih 500 metara staze, deset osoba je spašeno te im je pružena liječnička pomoć, kazali su u PU karlovačkoj.

Od njih deset, šest osoba izrazilo je namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj, dok su ostale, obzirom da su bile ozlijeđene, medicinski zbrinute. Jedna od njih nalazi se u životnoj opasnosti.

- Ministarstvo unutarnjih poslova i hrvatska policija intenzivno još od 2018. godine javno ukazuju na opasnosti nezakonitih migracija i to posebno upozoravaju na opasnost minski sumnjivih područja, teških zimskih uvjeta na planinama te rijekama. I ovom prilikom ponovno pozivamo međunarodne i nevladine organizacije koje sudjeluju u humanitarnom radu s migrantima u državama na tzv. balkanskoj ruti, misleći prvenstveno na BiH te Srbiju, da informiraju migrante o pravilima zakonitog ulaska u Republiku Hrvatsku. Konkretno stradavanje migranata je dokaz da ulazak u RH izvan graničnog prijelaza, osim što je nezakonit, može biti i iznimno opasan, poručili su.

Izdvojeno


Reci što misliš!