VIJESTI / CRNA KRONIKA

CYBER KRIMINAL

Gradonačelnik Duge Rese policiji prijavio da mu je hakiran službeni e-mail: Pročelnici stigao sumnjiv sadržaj s njegove adrese

Gradonačelnik Duge Rese policiji prijavio da mu je hakiran službeni e-mail: Pročelnici stigao sumnjiv sadržaj s njegove adrese
Pixabay.com/KAportal

- Nadam se kako nitko nije dobio nešto sa mog maila, jer došlo bi do velikih neugodnosti da netko primjerice pošalje medijima neko lažno priopćenje ili neke druge dezinformacije, kaže Boljar.

Nemalo se iznenadila pročelnica financija u dugoreškoj Gradskoj upravi kad je dobila dopis sa službenog maila gradonačelnika Tomislava Boljara u kojem se on raspituje o financijama i provjerava iznos od 62.150 eura. Kako ovakav način komunikacije nije uobičajen, odmah je zatraženo objašnjenje, a razlog je hakiranje službenog maila dugoreškog gradonačelnika. 
 
- Upravo sam policiji podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog zlonamjerne upotrebe mog imena i prezimena, osobnih podataka te konfiguracije lažne elektronske adrese, rekao je gradonačelnik Duge Rese Tomislav Boljar.

Kako kaže, njegova službena mail adresa [email protected] je hakirana i sa nje je pročelnici financija poslan upit oko financija i iznosa od 62.150 eura. Zahtjeva za plaćanje u dopisu nije bilo, a što je bilo u privitku nije mi poznato, jer ga nismo otvarali da ne pokupimo neki virus. Nadam se samo da nitko drugi od mojih kontakata nije dobio neki sličan mail te molim za oprez, jer ja nisam nikome ništa slao, ispričao je za KAportal gradonačelnik Tomislav Boljar te pojasnio kako osim neugodnosti za sada nema nikakve financijske štete.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U medijima smo već čitali slične priče o vještim manipuliranjima i prevarama, stoga i dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar poručuje svima da budu na oprezu, jer nažalost cyber kriminal je očito u porastu i nažalost svakom se može dogoditi ovakva ili neka slična situacija.
   
- Nadam se kako nitko nije dobio nešto sa mog maila, jer došlo bi do velikih neugodnosti da netko primjerice pošalje medijima neko lažno priopćenje ili neke druge dezinformacije. Mi imamo protokol kojeg se strogo držimo kod obavljanja plaćanja, svaki račun koji treba platiti ovjerava i provjerava nadležni pročelnik, a tek potom ide na plaćanje. No, opreza nikad dosta, jer mala nepažnja, žurba i slično, može biti vrlo skupa – pojašnjava gradonačelnik Boljar. 

Kaznenom prijavom koju je podnio, kao i drugim sličnim slučajevima, pozabavit će se odjel za cyber kriminal kod MUP-a. 

Izdvojeno


Reci što misliš!