VIJESTI / CRNA KRONIKA

crni vikend na cestama

U posljednja četiri dana na hrvatskim cestama život je izgubilo 7 osoba. Posljednji proljetni vikend na hrvatskim cestama zavijen u crno

Do sada je ove godine u prometnim nesrećama poginulo 118 osoba. Što je za 10 više nego prošle godine kada je u istom razdoblju smrtno stradalo 108 osoba.

Na zagrebačkim ulicama jutros malo prije devet sati tragedija. Na Zagrebačkoj aveniji kod skretanja za Rudeš mladi motociklist je naletio na biciklista.  Pritom su obojica poginula. Očevici su šokirani, a neki bi vas prizori mogli uznemiriti. Inače, od četvrtka je na hrvatskim cestama život izgubilo sedam osoba.

"Probudila me eksplozija, strašna. Skočila sam iz kreveta pogledala van i vidjela motor da leti. Ja se još uvijek tresem. Tu je stalno nesreća ali ovako još nije bilo, stvarno užasno",ispričala je Ljupka Krvavica,  Zagreb.

"Čuli smo udarac i odmah smo došli na lice mjesta, hitna je dojurila par sekundi iza toga. Jako brzo su došli i ustanovili su da su mrtvi i jedan i drugi. Strašno, nedjelja u jutro, prometa nema", rekao je Dado, Zagreb.

Motociklist je naletio na vozača bicikla, obojica su na mjestu preminula. U nesreći je oštećen i jedan automobil. Promet je zbog očevida satima bio zaustavljen.

"Utvrđeno je kako je najvjerojatnije uzrok nesreće neprilagođena brzina i prolazak kroz crveno jednog od sudionika prometne nezgode. Apeliramo na sve građane koji su vidjeli prometnu nesreću da nam se jave u svrhu svjedoka", poručio je Drago Bukovčak, Služba za sigurnost cestovnog prometa PU zagrebačke.

Motorom je upravljao mlađi vozač, a identitet biciklista policija još utvrđuje, riječ je o muškarcu u dobi od oko 60 godina.

"Ova prometna nesreća i sve koje su se dogodile posljednjih dana, a poginulo je dosta ljudi, ne bi završile smrtnim posljedicama da je brzina bila u granicama ograničenja", priča Marko Ševrović, Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

U posljednja četiri dana na hrvatskim cestama život je izgubilo 7 osoba.

Do sada je ove godine u prometnim nesrećama poginulo 118 osoba. Što je za 10 više nego prošle godine kada je u istom razdoblju smrtno stradalo 108 osoba. Najviše je prometnih nesreća u ljetnim mjesecima kada su veće gužve i povećan promet, pogotovo na autocestama prema jugu.

"Savjet vozačima je nemojte se nabijati vozilima ispred sebe, nemojte naglo kočiti, ali nemojte ostavljat ni prevelik razmak. Vozite se na tom razmaku od 2 sekunde jer tako ćemo ostaviti mogućnost da u jednom satu autocestom prođe 3, 3 i pol tisuće vozila i tako ćemo svi sigurnije i brže stići na odredište", rekao je Marko Ševrović, Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Svaku petu prometnu nesreću sa smrtnim ishodom skrive vozači pod utjecajem alkohola. Ovog vikenda policija je provodila akciju pojačanog nadzora. Na području Policijske uprave zagrebačke pod utjecajem alkohola vozilo je 37 vozača, a jedna pod utjecajem droga. 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!