slučaj benić

Sjećate se bivše HDZ-ovke Hermine? Ukrala je 1,5 milijuna kuna iz Knjižnice, a još nije u zatvoru, sud je zamolila i treću odgodu, jer je – pronašla posao

Suprug Ivan mora svoju godinu zatvorske kazne odraditi kroz društveno koristan rad.

Iako je već odavno trebala, a do sada i mogla odslužiti šest mjeseci zatvorske kazne zbog izvlačenja 1,5 milijuna kuna iz Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić u Karlovcu, kaznenog djela, koje je Hermina Benić počinila zajedno sa suprugom Ivanom, bivša šefica knjigovodstva ove ustanove je od Županijskog suda u Karlovcu zatražila još jednu odgodu odlaska u zatvor, ukupno treću.

Ovu joj zamolbu, međutim, sudac izvršenja Županijskog suda u Karlovcu Ante Ujević, nije odobrio.

Prvo rješenje o izvršnju kazne karlovački sud joj je izdao 19. studenog prošle godine, da bi joj onda u dva navrata bio odgođen, svaki puta u periodu od po tri mjeseca. Razlozi odgoda bili su obiteljske naravi. S istim obrazloženjem je podnijela i treću zamolbu koja joj je odbijena, a onda je podnijela još dvije, koje joj se također odbijaju – ovdje je navela i neke zdravstvene probleme, ali i činjenicu da je dobila posao.

Sud je zaključio kako to nisu osnovani razlozi za još jednu odgodu, jer za zdravstvene probleme ne dostavlja liječničku dokumentaciju, a zaposlenje ne postoji kao razlog odgode, odnosno zakon ga ne predviđa. Osim toga, smatra sud, nije joj ni bili uputno sklapati ugovor o radu na određeno vrijeme u trenutku kada ima pravomoćno odbijenu molbu za izvrđavanje kazne zatvora i nakon što je dobila obavijest o nužnosti javljanja na izdržavanje zatvorske kazne.

Podsjetimo, Herimna i Ivan Benić bili su aktivni karlovački HDZ-ovci, ona zaposlena u Knjižnici, dok je on bio predsjednik DVD-a Gradac i predsjednik tamošnjeg MO-a. Ona je u periodu od 2009. do 2012. godine s originalnih dokumenata izrezivala potpise odgovorne osobe ustanove, a zatim ih pomoću fotokopirnog aparata prenosila na krivotvorene dokumente s iskazanim fiktivnim potraživanjima dobavljača, da bi tako iskazane iznose zapravo prebacivala na svoj privatni račun i na taj način došla do 600.000 kuna gotovine.

Ostatak je prebacivala na račune DVD-a Gradac te na račun istoimenog Mjesnog odbora koje je vodio njezin suprug. Dio novca je “refundirao” Hermini, a za ostatak je on radio društveno korisne stvari, primjerice vatrogascima je nabavio čamac te uredio prostorije Mjesnog odbora. Osim toga, oboje su krivotvorili diplome Veleučilišta u Karlovcu.

– S računa Gradske knjižnice sam prebacivala novac na svoj račun. Ne znam što bih više rekla. Priznajem sve i naravno da mi je žao. Nikad više ne bih učinila tako nešto. Želim sve to vratiti, iako u ovom trenutku ne znam kako – rekla je sudskom vijeću prvookrivljena Hermina Benić.

– Prihvaćam krivnju i kajem se zbog svega. Ne znam ni što ni kako, žao mi je što nisam drukčije reagirao – izjavio je Ivan Benić.

Oboje su dobili otkaze, te su isključeni iz HDZ-a. Hermina je osuđena na ukupno godinu i dva mjeseca zatvora, od čega šest mjeseci mora izdržati, a ostalih osam bit će joj uvjetna kazna s rokom kušnje od tri godine. Ivan Benić je dobio godinu zatvora koje mora odraditi kroz društveno korisni rad tako da mu se jedan dan kazne pretvara u dva sata rada za opće dobro.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest