VIJESTI / CRNA KRONIKA

TRAGEDIJE NA CESTI

U Hrvatskoj se posljednjih godina dogodilo 10 strašnih autobusnih nesreća, a svaka druga bila je na karlovačkim cestama - evo kako izgleda ta crna lista

U Hrvatskoj se posljednjih godina dogodilo 10 strašnih autobusnih nesreća, a svaka druga bila je na karlovačkim cestama - evo kako izgleda ta crna lista
Strašna nesreća na ulazu u Karlovac - foto Danko Fajt/PIXSELL

Na silazak s autoceste na naplatu Karlovac, vozač autobusa na liniji Beograd - Split ušao je dvostruko brže od dozvoljenog, udario je u zaštitnu ogradu i autobus se prevrnuo.

Pretprošle nedjelje na autocesti kod Slavonskog Broda s ceste je sletio autobus kosovskih nacionalnih oznaka, smrtno je stradalo 10 osoba, a više od 40 ih je ozlijeđeno. Nije ovo prva, a nažalost neće biti ni posljednja tragedija takvih razmjera.

U posljednjih petnaestak godina na hrvatskim prometnicama dogodilo se deset teških nesreća u kojima su stradavali putnici autobusa, a čak osam ih je bilo u blizini Karlovca. Naime, na području Karlovačke županije dogodilo ih se čak pet, a u nama susjednim županijama, Ličko - senjskoj dvije i Primorsko - goranskoj jedna. Donosimo kratak pregled:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- 10. kolovoz 2007. Na silazak s autoceste na naplatu Karlovac, vozač autobusa na liniji Beograd - Split ušao je dvostruko brže od dozvoljenog, udario je u zaštitnu ogradu i autobus se prevrnuo. Na mjestu događaja su preminule dvije osobe, jedna je umrla u bolnici šest dana kasnije, dok je dvadesetak osoba ozlijeđeno.

- 8. rujna 2008. Jedna od najtežih autobusnih nesreća uopće na našim cestama, dogodila se na A-1 između Jadove i Zira. U njoj je poginulo 14 slovačkih turista. Umorni vozač je zaspao, a autobus se svom silinom zabio u betonski nosač nadvožnjaka. Ozlijeđeno je tridesetak osoba.

- 3. lipanj 2010. Neposredno prije čvora Karlovac na autocesti u smjeru juga pozlilo je vozaču autobusa koji je vozio školarce iz Velike Gorice na izlet u Biograd. Autobus je probio zaštitnu ogradu, prešao u suprotni trak autoceste i zaustavio se u jarku probivši još jednu bankinu. Ozlijeđena su 34 učenika.

- 8. lipanj 2010. Autobus pun učenika iz Zaprešića vraćao se s izleta na Plitvičkim Jezerima, a prevrnuo se na D-1 kod Veljuna. Uzrok nesreće je prebrza vožnja, ozlijeđeno je 37 osoba.

- 23. lipanj 2012. Kod tunela Krpani na A-1 sletio je autobus sa češkim turistima. Osmero ih je poginulo, a 44 osobe su ozlijeđene. Nesreću je skrivio vozač, koji je također smrtno stradao.
 
- 26. veljače 2018. U sudaru autobusa i kamiona kod Delnica ozlijeđeno je 30 osoba. Nesreća se dogodila nakon što je autobus prešao na suprotni trak te udario u kamion.

- 18. srpnja 2020. U Tušiloviću na D-1 prevrnuo se autobus koji je iz Berlina vozio za BiH, pri tome je šest osoba ozlijeđeno.

- 11. siječnja 2021.  Na autocesti A1 kod izlaza Jastrebarsko u smjeru Zagreba prevrnuo se autobus kojim je upravljao 36-godišnji vozač. Dogodilo se to kad je autobus prešao na prometnu traku za zaustavljanje vozila u nuždi, gdje je naletio na smjerokazni stupić i prevrnuo se. Ozlijeđeno je osam osoba.

Izdvojeno


Reci što misliš!