VIJESTI / CRNA KRONIKA

Fimi media

Pitanje tajminga: 'Pretpostavljam da tu odluku na Vrhovnom sudu nije donio njihov kotlovničar, nego onaj koji sud vodi'

Je li Vrhovni sud kalkulirao s datumom objave presude za aferu Fimi medija u kojoj je pravomoćno osuđen HDZ?

Predsjednik Zoran Milanović poručio je da je tajming neobičan i da je presuda očito napisana ranije, pitajući se zašto nije objavljena prije dva mjeseca.

Oglasio se i premijer, ali i sam sud, a sve detalje ima Ivana Ivanda Rožić. Tempiranje trenutka ili samo puka slučajnost? Za predsjednika Milanovića objava presude HDZ-u bila je čisti tajming:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Kao da ih je netko ucjenjivao. O tome stalno govorim. Naravno da nije cijelo pravosuđe HDZ-ovo. Ima i onih koji rade samo za sebe i cijeli život samo za sebe. Znači, tajming je neobičan i presuda je očito napisana ranije, to je jasno kao suza. Bistro kao gorski potok. I čuvana je u otpremi. I onda dan dva prije imenovanja novog predsjednika Vrhovnog suda se objavi. Dakle, netko je donio tu odluku. Ja pretpostavljam da nije kotlovničar, nego osoba koja vodi sud. Treba ga pitati s kojim motivima."

I pitali smo. Aktualni šef suda Marin Mrčela poručuje da nije u Hrvatskoj, a na twitteru je Vrhovni sud Predsjedniku kratko odgovorio:

"Vrhovni sud uvijek otprema i objavljuje odluke tek kada su za to ispunjeni uvjeti iz Sudskog poslovnika i Poslovnika o radu VSRH, bez obzira na događaje izvan suda."

Da je riječ o tajmingu i nekoj vrsti ucjene, smatra i oporba.

"Zašto je ta presuda toliko čekala? Je li tu bilo nekih dogovora između HDZ-a i vodstva Vrhovnog suda oko tajminga objave te presude, tako da je sve to jako opasno, jako suspektno", kazao je Nikola Grmoja.

I doista, javna sjednica na Vrhovnom sudu za aferu Fimi media bila je u lipnju. Ivo Sanader se iz zatvora uključio videolinkom. Pisanje presude trajalo je četiri mjeseca, iako inače od javne sjednice do objave prođe mjesec dana. 

Dražen Bošnjaković, HDZ-ov saborski zastupnik:

"Na Vrhovnom sudu određuju tajming. Rasprava je po tom pitanju bila ranije. Trebalo je određeno vrijeme da se napravi, izradi presuda. A tajming određuje Vrhovni sud."

Andrej Plenković, premijer:

"Ne doživljavam to kao ucjenu, to je pravni proces koji traje 10-ak godina. Došao je kraj kad je došao. Ja ponavljam opet, ako netko ne utječe na pravosuđe od prekršajnog suda pa do Vrhovnog, onda je to vlada i HDZ koju ja vodim posljednjih 5 godina. Ne znam, možda on ima neke dodatne informacije koje meni nisu poznate. Je li vama neobičan trenutak? Nisam ja trenutak dovodio u pitanje niti jednom izjavo niti ga kanim dovoditi."

Presuda HDZ-u prije dva dana postala je pravomoćna. Sada ih jedino može spasiti Ustavni sud, jer tužbu će odvjetnici sigurno podnijeti. 

Izdvojeno


Reci što misliš!