VIJESTI / CRNA KRONIKA

teške optužbe

Karlovački trener osumnjičen je za napastovanje četvero djece, prijeti mu višegodišnji zatvor! Tužiteljstvo se žalilo na odluku suca da ga pusti na slobodu

Karlovački trener osumnjičen je za napastovanje četvero djece, prijeti mu višegodišnji zatvor! Tužiteljstvo se žalilo na odluku suca da ga pusti na slobodu
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Za samo jedno kazneno djelo spolne zlouporabe može dobiti od jedne do 10 godina zatvora, a on ih je počinio četiri, a još ga terete i za bludne radnje

Karlovački sportski trener (1951. goodište) osumnjičen je da je počinio kaznena djela spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina te kaznenog djela bludne radnje na štetu ukupno četiri osobe, sve na području Karlovca, potvrdilo je Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu.

On je, podsjetimo, ispitan u policiji gdje je prenoćio kod pritvorskog nadzornika, da bi u četvrtak bio ispitan kod županijskog državnog odvjetnika i suca istrage. On je odlučio da mu neće odredti istražni zatvor, pa je pušten na slobodu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu je, nakon ispitivanja, podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Karlovcu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv 70-godišnjeg osumnjičenika zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka, opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti do ponavljanja kaznenog djela. Sudac istrage Županijskog suda u Karlovcu odbio je takav prijedlog i osumnjičeniku odredio mjere opreza zabrane približavanja te zabrane uspostavljanja ili održavanja veze sa žrtvama, kao i zabrane obavljanja djelatnosti, kažu u tužiteljstvu.

Podsjetimo, kako smo ranije pisali, sudac istrage smatrao je da je istražni zatvor nepotreban zbog poodmakle dobi okrivljenika, kao i zbog odrasle dobi oštećenika, s obzirom da su se navodna kaznena djela dogodila 2006., 2008. i 2018. godine, te mu je odredio mjere. No, tužiteljstvo je na takvu odluku suca istrage uložilo žalbu o kojoj će raspravljati Vijeće Županijskog suda u Karlovcu.

Ukoliko u ovom predmetu dođe do sudskog postupka osumnjičeniku prijeti ozbiljna zatvorska kazna. Kazneno djelo spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godine iz članka 158. stavka 2. kaže da će se "tko nad djetetom mlađim od 15 godina izvrši bludnu radnju, ili ga navede da izvrši bludnu radnju s drugom osobom ili da nad samim sobom izvrši bludnu radnju", kazniti zatvorom u trajanju od jedne do osam godina; odnosno stavka 6. istog zakona koji kaže da ako djelo iz stavka 2. počini "uz primjenu sile ili prijetnje, obmane, prijetnje ili zlouporabom ovlasti ili teškog položaja ili odnosa zavisnosti o njemu" kaznit će se zatvorom u trajanju od jedne do 10 godine zatvora.

To nije sve. Njega terete i za kazneno djelo bludne radnje iz članka 155. stavaka 1. i 3. za koji mu prijeti do dvije, odnosno do pet godine zatvora, te članka 193. stavaka 1. i 2. kaznenog zakona iz 1997. godine (s obzirom da su dva djela počinjena prije stupanja na snagu aktualnog Kaznenog zakona 2011. godine) koji predviđa kazne od tri mjeseca do tri godine.

Valja imati nas umu da će, ukoliko bude osuđen, dobiti objedinjenu kaznu za sva četiri počinjena kaznena djela, dakako, ako mu budu pravomoćno dokazana djela tijekom sudskog postupka.

Izdvojeno


Reci što misliš!