VIJESTI / CRNA KRONIKA

OPTUŽENA DVOJICA

Iz škole u svijet kriminala: Tek punoljetni mladići krijumčarili migrante, bježali su od policije, "pali" u Slunju

Iz škole u svijet kriminala: Tek punoljetni mladići krijumčarili migrante, bježali su od policije,

Jedan od njih u Audiju je od graničnog prijelaza Maljevac do Arena centra u Zagrebu trebao prevesti peteročlanu tursku obitelj, drugi mu je bio prethodnica

Protiv dvojice tek punoljetnih mladića iz Velike Kladuše Općinsko državno odvjetništvu u Karlovcu je podiglo optužnicu kojom ih tereti da su krijumčarili ilegalne migrante. Jedan od njih u Audiju slovenskih nacionalnih oznaka, koji su mu dali krijumčari, od graničnog prijelaza Maljevac do Arena centra u Zagrebu trebao prevesti peteročlanu tursku obitelj, dok mu je prijatelj u Renault Cliu bosanskih oznaka bio prethodnica, piše Jutarnji.hr.

Trebali su zaraditi svaki po 1000 eura, no nakon samo 15 minuta vožnje pali su u ruke hrvatske policije. Prvookrivljeni se još uvijek nalazi u istražnom zatvoru, te tužiteljstvo traži da mu se ta mjera produži zbog opasnosti od bijega, dok je drugookrivljeni mladić na slobodi jer si je platio jamčevinu - iskeširao je za svoju slobodu 50.000 kuna. Inače, radi se o dvojici prijatelja, koji su skupa išli u razred, a nakon završetka školovanja priliku za zaradom očito su uvidjeli u krijumčarenju ljudi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U Republiku Hrvatsku ušli su s Renaultom 23. ožujka oko 19.45 sati. Prvookrivljeni, koji u potpunosti priznaje kazneno djelo, ispričao je istražiteljima da se u ugostiteljskom objektu našao s trojicom krijumčara koji su mu dali ključeve od Audija te mu pokazali obližnju lokaciju na kojoj bi trebao pokupiti migrante.

Radilo se o turskoj obitelji, ocu, majci i njihovo troje djece. Policija ga je zaustavila u Slunju, nije stao već je pokušao pobjeći, no pukla mu je guma, te se automobil zaustavio. On je nastavio bježati pješice, ali je ubrzo svladan. Kaže da je prijatelj vozio Cliom ispred njega kako bi ga navodio putem do Arene i usput mu dojavljivao ima li na ruti policije.

Drugookrivljeni to negira, kaže da je prijatelja dovezao u Hrvatsku kako bi ovaj tu nešto obavio, te ga zamolio da ga vrati iz Zagreba. Pretpostavio je da bi se moglo raditi o prijevozu migranata, ali to, kaže nije znao, no negira da mu je bio prethodnica, "već je u jednom trenutku vidio kolegu kako se našao iz njega u Audiju".

Ispitan je i Turčin čiju su obitelj krijumčarili. On je iskazao da je još u Turskoj nepoznatoj osobi uplatio čak 25.000 eura, za što je trebao dobiti ilegalni prijevoz do Njemačke. Došao je do Velike Kladuše, odakle ga je vodič pješice uveo u Hrvatsku, te je odatle trebao put Zagreba, ali ih je zaustavila policija.

S obzirom na dob okrivljenika, svoje mišljenje o njima dao je i socijalni pedagog. Navodi kako imaju navršenih 18 godina, uredno su završili školovanje, te su nezaposleni, prvookrivljeni da živi u cjelovitoj obitelji, a drugookrivljeni, onaj koji si je platio jamčevinu, u razorenoj obitelji samostalno i bez tuđe pomoći. Prvi u potpunosti prihvaća odgovornost, a drugi negira krivnju, navodi Jutarnji.

Izdvojeno


Reci što misliš!