VIJESTI / CRNA KRONIKA

sude mu - 29 godina!

Ispovijest Karlovčanina kojem je pravosuđe uništilo život: ‘Znate što je najgore? Danas bih rekao - kriv sam‘

Ispovijest Karlovčanina kojem je pravosuđe uništilo život: ‘Znate što je najgore? Danas bih rekao - kriv sam‘

Zbog dugotrajnosti postupka njemu je ovih dana Ustavni sud Republike Hrvatske dosudio naknadu od 22.000 kuna jer mu je povrijeđeno pravo suđenja u razumnom roku

Kako izgleda čovjek kojem je hrvatsko pravosuđe uzelo pola života? Raspao mu se brak, nije u kontaktu s djecom, izgubio je prijatelje, ovršili su mu kuću, doživio je teški infarkt, čeka transplantaciju srca, živi kao podstanar od mirovine od 1300 kuna. Ovako Jutarnji list opisuje Branislava Silaja, Karlovčanina kojemu već 29 godina sude za navodno kazneno djelo gospodarskog kriminala.

Zbog dugotrajnosti postupka njemu je ovih dana Ustavni sud Republike Hrvatske dosudio naknadu od 22.000 kuna jer mu je povrijeđeno pravo suđenja u razumnom roku. Istu takvu presudu dobio je 2013. godine, kada mu je dosuđeno 15.000 kuna, a u međuvremenu mu je i Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu dosudio 25.000 kuna. To, dakle, nipošto nije odšteta za sve što prolazi tri desetljeća čekajući presudu, već samo naknada što ona nije donesena.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U to je vrijeme uhićene su tri osobe u tzv. Aferi Helios, jedan od njih je bio i Stjepan Brajdić, direktor Kontexa, proizvođača tehničkog tekstila, pod optužbom da je ugovorio doživotna osiguranja za 410 radnika i primio proviziju od 40.000 maraka, kojem ih je isplatilo osiguranje, odnosno Silaj kao trećeokrivljeni u postupku. Radnička osiguranja nisu sporna jer su ih radnici doista konzumirali, ali jest provizija koja je išla preko Brajdićeva sina Tomislava koji je kao suradnik osiguranja spojio njih dvojicu. Isti slučaj dogodio se u tadašnjoj Karlovačkoj pivovari, no on je završio u zastari.

Da predmet iz Kontexa ne ode u zastaru pobrinuo se karlovački Županijski sud, odnosno tužiteljstvo koje je netom prije zakonskog roka 2013. godine promijenilo kvalifikaciju optužnice te je ona od gospodarskog kriminala postala - ratno profiterstvo, za što zastare nema. U međuvremenu se dogodilo bezbroj odgođenih rasprava, šest poništenih presuda prvog stupnja (od čega dvije osuđujuće i četiri oslobađajuće) i isto toliko ponovnih suđenja, te pet drugostupanjskih presuda, a ni s jednim novim dokazom u spisu sve od te 1993. godine. Sve te pravne činjenice sažeo je kronološki u ustavnoj tužbi poznati karlovački odvjetnik Hasan Karajić, piše Jutarnji.

Policija je protiv njih podnijela kaznenu prijavu tadašnjem Okružnom državnom odvjetništvu 9. kolovoza 1993. godine, uhićeni su, te su u pritvoru proveli 17 dana. U studenome iste godine podignuta je optužnica. Sva zakazana ročišta narednih godina su otkazivana, prva glavna rasprava održana je tek u ožujku 1996. godine. Tri godine kasnije donesena je oslobađajuća presuda. Županijsko državno odvjetništvo na tu je presudu podnijelo žalbu o kojoj odlučuje Vrhovni sud, koji ukida presudu i vraća na odlučivanje u Karlovac 2001. Prvo sljedeće ročište je zakazano 2004. godine, no prva rasprava počinje godinu poslije. Slijede brojne odgode zbog nedolazaka nekih svjedoka i okrivljenika.

U studenome 2006. godine druga presuda - sada su proglašeni krivima. Godinu kasnije spis putuje na Vrhovni sud, koji dvije godine kasnije poništava presudu i vraća predmet u Karlovac, pa opet sve kreće ispočetka. Slijede nove odgode, jer je očito da obrana želi slučaj odvući u zastaru 2013. godine. Sud je brži, pa im presuđuju koji mjesec prije zastarnog roka. Opet su proglašeni krivima, ali Vrhovni sud opet zbog proceduralnih razloga poništava presudu. Prva sljedeća rasprava je 2016. godine, iste godine izriče se i nova presuda - sada oslobađajuća.

Opet spis putuje na Vrhovni sud i opet tamo pada. Nakon četiri godine, 2020., Vrhovni sud je ukida i vraća u Karlovac, gdje Županijski sud 30. ožujka prošle godine ponovno donosi presudu - ukupno petu, od čega treću oslobađajuću. U kolovozu je dostavljena Visokom kaznenom sudu na odlučivanje koji, dakako, ukida presudu i vraća je u Karlovac - slijedi suđenje broj šest i ukupno četvrta prvostupanjska oslobađajuća presuda. Predmet je dostavljen 29. ožujka Visokom kaznenom sudu na odlučivanja po žalbi ŽDO-a i sada tamo čeka šestu drugostupanjsku odluku.

Sve detalje mučnog postupka možete vidjeti u presudi Ustavnog suda, a životnu dramu koja se paralelno odvijala u ispovijesti Branislava Silaja Jutarnjem listu.

Izdvojeno


Reci što misliš!