VIJESTI / CRNA KRONIKA

UŽASAN ČIN

Podignuta optužnica protiv trenera borilačkih vještina iz Karlovca, Odvjetništvo: "Seksualno je zlostavljao četiri djevojčice u dobi od 12, 13, 14 i 18 godina"

Podignuta optužnica protiv trenera borilačkih vještina iz Karlovca, Odvjetništvo:
Kristina Štedul Fabac / Pixsell / KAportal

On je na slobodi, ali mu je zabranjeno prilaziti žrtvama i trenirati djecu

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu je podiglo optužnicu protiv 71-godišnjeg trenera borilačkih vještina zbog seksualnog napastovanja četiri djevojčice. Optužen je da je počinio kaznena djela spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina, te kaznenog djela bludne radnje na štetu ukupno četiri osobe, sve na području Karlovca, potvrdilo je tužiteljstvo u Karlovcu.

- Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1951.) zbog počinjena četiri kaznena djela, i to jednog kaznenog djela spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina, opisanog u članku 158. stavku 2. i 6. Kaznenog zakona/11, jednog kaznenog djela bludnih radnji, opisanog u članku 155. stavku 1. u vezi s člankom 153. stavkom 1. KZ/11, jednog kaznenog djela bludnih radnji, opisanog u članku 193. stavku 2. Kaznenog zakona/97 i jednog kaznenog djela bludnih radnji, opisanog u članku 193. stavku 1. i 2. u vezi s člankom 191. stavkom 2. KZ/97, sve u vezi s člankom 51. KZ/11 - potvrdili su u tužiteljstvu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Okrivljenom 71-godišnjaku se stavlja na teret da je od 2004. do 2021. godine, na području Karlovca, počinio navedena kaznena djela na štetu četiri oštećene osobe u dobi od 12, 13, 14 i 18 godina. U optužnici je predloženo da se okrivljeniku produlje mjere opreza te da se izrekne mjera zabrane obavljanja određene poslovne aktivnosti, a sve zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

On je na slobodi od uhićenja u siječnju. Podsjetimo, kako smo ranije pisali, sudac istrage smatrao je da je istražni zatvor nepotreban zbog poodmakle dobi okrivljenika, kao i zbog odrasle dobi oštećenika, s obzirom da su se navodna kaznena djela dogodila 2006., 2008. i 2018. godine, te mu je odredio mjere.

Ukoliko u ovom predmetu dođe do sudskog postupka osumnjičeniku prijeti ozbiljna zatvorska kazna. Kazneno djelo spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godine iz članka 158. stavka 2. kaže da će se "tko nad djetetom mlađim od 15 godina izvrši bludnu radnju, ili ga navede da izvrši bludnu radnju s drugom osobom ili da nad samim sobom izvrši bludnu radnju", kazniti zatvorom u trajanju od jedne do osam godina; odnosno stavka 6. istog zakona koji kaže da ako djelo iz stavka 2. počini "uz primjenu sile ili prijetnje, obmane, prijetnje ili zlouporabom ovlasti ili teškog položaja ili odnosa zavisnosti o njemu" kaznit će se zatvorom u trajanju od jedne do 10 godine zatvora.

To nije sve. Njega terete i za kazneno djelo bludne radnje iz članka 155. stavaka 1. i 3. za koji mu prijeti do dvije, odnosno do pet godine zatvora, te članka 193. stavaka 1. i 2. kaznenog zakona iz 1997. godine (s obzirom da su dva djela počinjena prije stupanja na snagu aktualnog Kaznenog zakona 2011. godine) koji predviđa kazne od tri mjeseca do tri godine.

Valja imati na umu da će, ukoliko bude osuđen, dobiti objedinjenu kaznu za sva četiri počinjena kaznena djela, dakako, ako mu budu pravomoćno dokazana djela tijekom sudskog postupka.

Izdvojeno


Reci što misliš!