VIJESTI / CRNA KRONIKA

VELIKA AKCIJA

VIDEO Pogledajte uhićenja lažnih policajaca. Prevarili i pokrali više starijih građana

VIDEO Pogledajte uhićenja lažnih policajaca. Prevarili i pokrali više starijih građana
Danas.hr

Zagrebačka je policija u suradnji s Ravnateljstvom policija i Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dovršila kriminalističko istraživanje nad 11 muškaraca i šest žena u starosti od 22 do 46 godina, zbog sumnje da su počinili kaznena djela zločinačkog udruženja i prijevare u sastavu zločinačkog udruženja.

Naime, sumnja se da je 26-godišnjak povezao u zajedničko djelovanje preostalih 16 osoba te su u sastavu zločinačkog udruženja, od početka listopada do sredine studenog 2022. godine na području Zagreba, činili kaznena djela na štetu više osoba starosti od 64 do 93 godine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Utvrđena je sumnja da su s tzv. radnih telefona svakodnevno, nasumice iz telefonskog imenika nazivali veći broj osoba, lažno se predstavljali i kroz razgovor doznavali koje su životne dobi, žive li same i posjeduju li kod kuće ili na bankovnim računima veće količine domaćeg i stranog novca. Potom su ih dovodili u zabludu govoreći im da je novac koji posjeduju krivotvoren i da ga trebaju zamijeniti te su im ujedno ponudili osiguranje nakita koji posjeduju.

Nakon stjecanja povjerenja oštećenih, osumnjičene osobe su dolazile na adrese stanovanja svojih žrtava te im se lažno predstavljale kao policijski službenici. Potom su im otuđili novac i nakit navodeći kao razlog da predmete moraju fotografirati, izdati potvrde i slično. Otuđeni novac i nakit su odnosili i predavali 26-godišnjaku koji je novac raspodijelio počiniteljima.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja 15 osumnjičenih je predano pritvorskom nadzorniku, jedna je osoba trenutno nedostupna policiji te se za njom intenzivno traga, dok se jedna osoba od ranije nalazi u istražnom zatvoru. Policijski su službenici nadležnom Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijeli posebno izvješće kao nadopunu kaznene prijave.

Izdvojeno


Reci što misliš!