VIJESTI / CRNA KRONIKA

potvrdio viši sud

Karlovačkom robijašu država mora isplatiti odštetu zbog duševnih boli: U sobi gdje smo jeli, imali smo čučavac, a tuširali smo se jednom tjedno

Karlovačkom robijašu država mora isplatiti odštetu zbog duševnih boli: U sobi gdje smo jeli, imali smo čučavac, a tuširali smo se jednom tjedno
KAportal/PIXSELL

Pozvao se na Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava, Ustav RH te zatvorske pravilnike tvrdeći da trpi trajne posljedice zbog neadekvatnih smještajnih uvjeta

Odbivši žalbu tužene RH Županijski sud u Slavonskom Brodu, odnosno njegova Stalna služba u Požegi potvrdila je presudu Općinskog suda u Karlovcu po kojoj su uskraćena prava zatvoreniku D.K. te mu država mora isplatii 14.000 kuna odštete.

Mladić iz Karlovca je bio na odsluženju zatvorske kazne u trajanju od 8,5 godina u tri kaznionice, u Karlovcu, Zagrebu, te Lepoglavi, a u tužbenom zahtjevu je pobrojao sve što ga je pritom mučilo, tražeći pritom odštetu od 51.000 kuna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prvu godinu je, 2011. godine, proveo u Karlovcu, gdje je sobu od 27,5 kvadrata u jednom trenutku dijelio s još 12 zatvorenika i spavao je na podu. U zagrebačkom zatvoru je dvije godine poslije njih osmero bilo u ćeliji od 16 kvadrata, imali su zajednički "čučavac" s leptir vratima, bez tople vode, a odjeću je morao prati sam na ruke, te je imao pravo na jedno tuširanje tjedno. Ljeti je, navodi on, temperatura zraka u sobama bila do 40 stupnjeva, a zimi jedva i 18.

- Zatvorsku kantinu smo mogli koristiti samo za vrijeme šetnje i ručka, a kako se tamo nalazila samo jedna blagajna na nas 380 stvarale su se velike gužve, pa sam gubio vrijeme i uskraćeno mi je vrijeme za ručak i šetnju. Za doručak i večeru smo morali u 20 minuta proći liniju za obrok i konzumirati ga, pa često nisam stigao ni prožvakati hranu. Imao sam zato probavne smetnje. Osim toga, posuđe je bilo loše oprano, a restoran pun različitih vrsta insekata, u radnim pogonima nije bilo adekvatne zaštitne opreme, osvjetljenje u sobama je bilo vrlo loše, kako prirodno tako i umjetno - samo su neke od primjedbi bivšeg zatvorenika.

Pozvao se na Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava, Ustav RH te zatvorske pravilnike tvrdeći da trpi trajne posljedice zbog neadekvatnih smještajnih uvjeta "što je rezultiralo psihičkim smetnjama u vidu deprimiranosti i tjeskobe radi čega trpi duševnu bol". Sud je proveo dokazni postupak te je djelomično prihvatio njegove tužbene zahtjeve, poglavito one koje se odnose na kvalitetu smještaja i higijenske uvjete. To se ne odnosi na kaznionicu Lepoglava gdje su uvjeti ocijenjeni primjerenima.

- Prema obrazloženju pobijane presude i stanju spisa, u bitnom proizlazi da je tužitelj u Zatvoru u Karlovcu bio smješten duže vremenske periode u prostorijama s manje od 3 m² osobnog prostora, a ostalo vrijeme s neznatno većim prostorom; da su prostorije Zatvora u Karlovcu imale sanitarni čvor koji nije sasvim odijeljen od prostorije u kojoj su boravili zatvorenici i da su u istoj prostoriji posluživani i obroci; da manjak osobnog prostora u tom zatvoru nije kompenziran slobodom kretanja i odgovarajućim mogućnostima boravka i prikladnih aktivnosti izvan sobe; da je u Zatvoru u Zagrebu tužitelj bio smješten često u prostorijama s jedva 3 m² osobnog prostora u kojima je sanitarni čvor s "čučavcem" odvojen zidom visine 180 cm s "leptir vratima"; da se u istim prostorijama posluživala i hrana; da nisu bile organizirane nikakve aktivnosti nisi se moglo izlaziti izvan soba te da je biloomogućeno tuširanje samo jednom tjedno, pobrojao je viši sud potvrđujući presudu Općinskog suda u Karlovcu.

Izdvojeno


Reci što misliš!