VIJESTI / CRNA KRONIKA

NAKON 9 GODINA

Pljačkašu kladionice u Grabriku godina i pol zatvora - dok se s kompanjonom vraćao iz pljačke, mimoišli se s policijom, pali su zbog jednog detalja

Pljačkašu kladionice u Grabriku godina i pol zatvora - dok se s kompanjonom vraćao iz pljačke, mimoišli se s policijom, pali su zbog jednog detalja
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U strahu za svoj život djelatnice su im predale 9.850 kuna u raznim apoenima

Zbog oružane pljačke kladionice u Ulici kralja Petra Krešimira IV. u karlovačkom Grabriku, 42-godišnjak koji trenutno živi u Njemačkoj je proglašen krivim i nepravomoćno na Županijskom sudu u Karlovcu osuđen na godinu i pol zatvora - gotovo devet godina nakon događaja. Ranije je za isto djelo osuđen i njegov partner u pljački, no od prvookrivljenika je presudu Vrhovni sud poništio i vratio na prvostupanjski sud na novo suđenje, dok je njegovom kompanjonu presuda postala pravomoćna.

Tužiteljstvo ga tereti da je 20. svibnja 2014. oko 17.46 sati u Karlovcu, u Ulici kralja Petra Krešimira IV. naoružan pištoljem upao u kladionicu zajedno s kolegom u zločinu i zaprijetivši djelatnicama od njih zatražio novac od utrška.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U strahu za svoj život one su im predale 9.850 kuna u raznim apoenima. Oni su izašli iz zgrade, sjeli u bijeli Audi 80 i krenuli u bijeg. Mimoišli su se s dvojicom policajaca koji su pristizali na mjesto događaja, te su oni tada pomislili da bi se moglo raditi o sumnjivcima - uočili su da na automobilu nedostaje jedna registracijska pločica, što je bio prvi trag do njihova hvatanja.

Optuženik se izjasnio da nije kriv, prilikom prvog ispitivanja branio se šutnjom, dok se kasnije branio alibijem, rekavši da je u vrijeme pljačke bio u BiH, te da je u očevoj kući baš tada obavljao radove. To su potvrdila i trojica njegovih prijatelja.

No, sud kaže kako su te svjedoke pozvali otac i brat optuženika, te da su im prethodno objasnili o kojim okolnostima trebaju svjedočiti, i to nakon godinu i sedam mjeseci od događaja. Osim toga, pita se sud, zašto ih okrivljni nije predložio odmah kao alibi, već se prvotno branio šutnjom, pa zaključuje da su iskazi iskonstruirani.

Osuđeni partner okrivljenika pak govori da je pljačku počinio s trećom osobom, ali da ne smije otkriti njezin identitet zbog vlastite sigurnosti. No, sud zaključuje da su se oni u to vrijeme intenzivno družili, te su zaključili da je ovakvo svjedočenje bilo usmjreno izbjegavanju kaznene odgovornosti za prijatelja. Osim toga, pregledom brojeva koji su koristili, utvrđeno je da su kritične zgode obojica bili na području Karlovca.

Sud smatra da je jedino izricanje bezuvjetne kazne zatvora svrhovito, a "odlučujući o visini izrečene kazne sud je utvrđene činjenice cijenio u korelaciji sa stupnjem krivnje optuženika (izravna namjera), te pobudom iz koje je počinjeno kazneno djelo".

Kladionica nije postavila imovinski zahtjev, a osuđenik će morati platiti troškove postupka u iznosu od 5.000 kuna, te trošak obrane po službenoj dužnosti od 1.500 kuna.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!