VIJESTI / CRNA KRONIKA

9 godina suđenja

Zamolio prijatelja da mu prošeće "Zeusa", a ovaj za nogu ugrizao čovjeka na banijskom mostu - prijatelju prekršajna prijava, a vlasnik psa morat će platiti odštetu

Zamolio prijatelja da mu prošeće

Tuženik kao vlasnik psa odgovara za štetu od opasne stvari po kriteriju objektivne odgovornosti, smatra sud.

Općinski sud u Karlovcu je odlučio da vlasnik psa po imenu Zeus mora platiti Karlovčaninu kojega je taj pas ugrizao na banijskom mostu za nogu još u srpnju 2014. godine odštetu od 730 eura. Bizarna je situacija da je psa tada šetao vlasnikov prijatelj, jer je on bio na putu, pa ga je zamolio da mu pričuva psa. Pas je bio na uzici ali bez brnjice.

Tužitelj navodi da je zadobio ugriz za lijevu natkoljenicu te je morao potražiti liječničku pomoć, i tražio je ukupno 11.000 kuna odštete, ali ju je sud tijekom postupka snizio odštetu. Tuženi se nije dugo nije odazivao sudskim pozivima, između ostalog jer je bio jedno vrijeme u zatvoru.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Mladića koji je šetao psa policija je prijavila prekršajno zbog remećenja javnog reda i mira, međutim za štetu, odnosno za ugriz je odgovornim proglasio vlasnika, te će on morati nadoknaditi štetu ozlijeđenom Karlovčaninu.

Sud je, zaključili su, nesporno utvrdio da je kritičnog događaja tužitelja koji je išao pješice po nogostupu preko banijskog mosta, napao i ugrizao pas za lijevu natkoljenicu, da je kritičnog događaja psa na povodcu šetao X.X. protiv kojeg je policija izdala obvezni prekršajni nalog zbog prekršaja iz čl. 30. Zakona o  prekršajima protiv javnog reda i mira (držanje psa bez nadzora i neoprezno držanje psa), da je pas vlasništvo tuženika.

- Tuženik kao vlasnik psa odgovara za štetu od opasne stvari po kriteriju objektivne odgovornosti, a odgovornosti se može osloboditi ako dokaže da je šteta nastala isključivo radnjom oštećenika ili treće osobe koju nije mogla predvidjeti i čije posljedice nije mogla izbjeći ili otkloniti. U konkretnoj situaciji ne postoje propisani razlozi za oslobođenje tuženika od odgovornosti za štetu - obrazložio je Općinski sud u Karlovcu.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!