VIJESTI / CRNA KRONIKA

presuda u petak

Suđeno nekadašnjem direktoru "Komunalca": Općinsko poduzeće izvelo radove na vodoopskrbi, on 120.000 kuna uplatio privatniku?

Suđeno nekadašnjem direktoru

"Ovakvo lutanje predstavlja golo spašavanje optužnice 12 godina od navodnog počinjenja kaznenog djela", ocijenio je okrivljenikov odvjetnik Drageljević

Na Županijskom sudu u Karlovcu danas je održano suđenje nekadašnjem direktoru tvrtke Komunalac iz Korenice Danku Prši kojega se optužuje da je 2010. i 2011. naložio radnicima da izvedu radove na vodoopskrbi koje je trebala uraditi tvrtka Palir iz Zagreba, čime je korenička komunalna tvrtka navodno oštećena za ukupno 120.000 kuna. Prša se izjasnio da nije kriv, a član uprave Palira Filip Babić da nema potrebe za nadoknadom štete Komunalcu jer nema protupravne imovinske koristi – novac je primljen osnovano, što je popraćeno proturadnjama.

Zastupnik okrivljenog Ljubiša Drageljević je predložio da se u spis uvrsti mišljenje profesora s Pravnog fakulteta u Rijeci Igora Martinovića, što je sudac Ivan Klapšić prihvatio. U tom mišljenju stoji da direktor komunalnog društva ne može odgovarati za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju jer se njegove dužnosti značajno razlikuju od dužnosti direktora trgovačkih društava koje posluju radi ostvarivanja dobiti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"U suprotnom bi komunalno društvo moralo poslovati isključivo po tržišnim principima. Okrivljenik se tereti da je postupao suprotno odredbi Zakona o trgovačkim društvima, no tu taj zakon nije primjenjiv. U mišljenju se naglašava da se po Kaznenom zakonu razgraničavaju slučajevi po kojima počinitelj povređuje povjerenje koje su mu ukazali članovi trgovačkog društva koje posluje na tržištu od slučaja zlouporabe javnopravnih ovlasti koje su mu dane neizravno. Završno stoji da se ne ostvaruju obilježja kaznenog djela koje mu se stavlja na teret, gledano po činjeničnom opisu", rekao je odvjetnik Drageljević.

Dodao je da je Državno odvjetništvo više puta mijenjalo činjenični opis optužnice i kvalifikaciju kaznenog djela, a da to nije prikladno obrazložilo, pa su time prekršena prava optuženog. "Ovakvo lutanje predstavlja golo spašavanje optužnice 12 godina od navodnog počinjenja kaznenog djela", ocijenio je Drageljević.

Izdvojeno


Reci što misliš!