VIJESTI / CRNA KRONIKA

PRAVOMOĆNO

Trovačici antifrizom iz Ozlja smanjena kazna za tri godine, Kristina Ferko mora u zatvor na 12 godina: "Samo popij, to će ti opustiti mišiće"

Trovačici antifrizom iz Ozlja smanjena kazna za tri godine, Kristina Ferko mora u zatvor na 12 godina:

Na smanjenje kazne je utjecala njezina dosadašnja neosuđivanost.

Kristina Ferko (29) u rujnu prošle godine nepravomoćno je osuđena na 15 godina zatvora zbog pokušaja trovanja prijatelja i sumještanina Denisa Matijašića (43) antifrizom.

Visoki kazneni sud sada je djelomično preinačio tu presudu Županijsko suda u Karlovcu te je optuženoj Kristini Ferko smanjio kaznu za tri godine. Tako je Ferko pravomoćno osuđena na 12 godina zatvora, doznaje Jutarnji.hr.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ovaj pokušaj teškog ubojstva zbio se u siječnju 2020. godina na ozaljskom području.

Tužiteljstvo je teretilo Kristinu Ferko da je 22. siječnja 2020. godine u Loviću Prekriškom pokušala Denisa otrovati etilen-glikolom, odnosno koktelom antifriza umiješanog u sok, te ga je tražila da popije smrtonosni napitak iz bočice Jane govoreći mu da će mu to opustiti mišiće. No njemu je pozlilo, a život mu je spašen zahvaljujući brzoj reakciji liječnika intenzivne njege, provedenom hemodijalizom i priključenjem na respirator.

Nakon što mu je pozlilo kada je već došao kući i prije nego li je pao u komu, pitao ju je porukom: "Što si mi to stavila u Janu, htjela si me ubiti, naći ću te, ako preživim". Ubrzo mu je pozlilo i pao je u komu, majka ga je pronašla sutradan i život mu je visio o koncu. U početku nitko nije znao što mu je, a onda su se dogodile dvije ključne svari - liječnici su utvrdili čime mu je otrovan organizam, a njegova sestra je u mobitelu pronašla ključnu SMS poruku.

Kristina tijekom postupka nije odgovarala na pitanja tužiteljstva i suda, već samo odvjetnice, koja je pokušala dokazati da se ona kobne večeri nije našla s Denisom, a u tome su pomagali svjedoci obrane, uglavnom njezina obitelj i prijatelji, pokušavajući joj stvoriti alibi.

Na prvostupanjsku presudu od 15 godina zatvora obrana je podnijela žalbu koju je Visoki kazneni sud u većem dijelu odbio, a prihvatio sam dio koji se odnosio na odluku o visini kazne. Donosimo sažetak obrazloženja VKS-a:

"Visoki kazneni sud Republike Hrvatske utvrdio je da prvostupanjski sud nije počinio bitne povrede odredaba kaznenog postupka niti povrede kaznenog zakona te da je pravilno i potpuno utvrdio činjenično stanje.

No, Visoki kazneni sud Republike Hrvatske preinačio je u odluci o kazni prvostupanjsku presudu kojom je optuženica bila osuđena na kaznu zatvora u trajanju 15 (petnaest) godina i smanjio joj kaznu. Osudio je optuženicu na kaznu zatvora u trajanju 12 (dvanaest) godina.

Naime, prilikom izbora vrste i mjere kazne prvostupanjski sud je optuženici kao olakotno cijenio dosadašnju neosuđivanost, a kao otegotno nepostojanje razloga za počinjenje djela, dobru pripremu i organiziranost u počinjenju djela koja se očitovala u osiguranju alibija te brisanje tragova komunikacije u mobitelu i korištenje posebnog broja preko kojeg je komunicirala s žrtvom, zatim postupanje nakon počinjenja djela i uvjeravanje žrtve da mu nije ništa, kao i izostanak svake empatije prema žrtvi te činjenicu da je postupila s izravnom namjerom.

Visoki kazneni sud Republike Hrvatske utvrdio je da je počinjenje djela s izravnom namjerom sadržano u činjeničnom opisu, kao subjektivno obilježje kaznenog djela, s obzirom na to da izvršenje kaznenog djela teškog ubojstva na podmukao način po prirodi stvari pretpostavlja da je počinjeno s izravnom namjerom. Zbog toga tu okolnost nije prvostupanjski sud mogao ponovno vrednovati otegotnim. Osim toga, prvostupanjski je sud precijenio ostale utvrđene otegotne okolnosti te je optuženoj izrekao prestrogu kaznu zatvora, imajući na umu da je kazneno djelo ostalo u pokušaju, za koji zakon omogućava i izricanje blaže kazne od one koja je za to djelo propisana, piše Jutarnji.

Prema ocjeni Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske izrečena kazna zatvora u trajanju 12 (dvanaest) godina primjerena je težini počinjenog kaznenog djela, ličnosti optužene i okolnostima djela te će se njome postići ciljevi generalne i specijalne prevencije. Osim toga, tom kaznom će se postići pravednost kažnjavanja, za teške oblike kaznenih djela, ali i omogućiti optuženoj ponovno uključivanje u društvo."

Inače, Kristina Ferko bila je vrlo aktivna u zajednici, svirala je orgulje i pjevala u crkvenom zboru. Nikada nije do kraja razjašnjena veza s Denisom. iako se spominjalo da su nekada bili u ljubavnoj vezi, ni on niti ona to nisu potvrdili tijekom sudskog postupka.

Izdvojeno


Reci što misliš!