VIJESTI / CRNA KRONIKA

STARI ZNANAC

U 12 mjeseci 34-godišnjaka 9 puta uhvatili da vozi bez vozačke dozvole, pa ga osudili na zatvor: "Pokušao sam polagati vozački ispit, ali mi to nikako nije uspijevalo!"

U 12 mjeseci 34-godišnjaka 9 puta uhvatili da vozi bez vozačke dozvole, pa ga osudili na zatvor:
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Određena mu je kazna zatvara od po 30 dana za svaki od prekršaja, odnosno jedinstvena kazna od 120 dana koja će biti umanjena za 17 dana uhićivanja, te mu je preostalo za odslužiti 103 dana kazne.

Općinski sud u Gospiću, odnosno njihova Stalna služba u Gračacu osudila je 34-godišnjeg muškarca iz jednog sela nedaleko Otočca na 120 dana zatvora, i to nakon što je u samo jednoj godini čak devet puta uhvaćen za volanom automobila i kamiona, iako nikada nije položio vozački ispit.

Dogodilo se to prvi puta 25. kolovoza 2020., onda dvaput u listopadu, pa dvaput u veljači 2021. godine, onda u ožujku te dvaput u travnju i zaključno u kolovozu 2021. godine, a sve na području grada Otočca, odnosno općine Vrhovine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Određena mu je kazna zatvara od po 30 dana za svaki od prekršaja, odnosno jedinstvena kazna od 120 dana koja će biti umanjena za 17 dana uhićivanja, te mu je preostalo za odslužiti 103 dana kazne.

Muškarac priznaje krivnju svih devet prekršaja, kaže "da je kritičnih zgoda upravljao vozilima kako "B", tako i "C" kategorije, a da prije toga nije stekao pravo na upravljanje niti jednom kategoriom vozila". Ističe da nije bio u financijskoj mogućnosti položiti vozački ispit, pokušao je, kaže, polagati ali mu nikako ne uspijeva, a kako uzdržava suprugu i šestero djece, jednostavno je prisiljen nekako doći do novca, a što ne može bez uporabe automobila.

- Kada su nakon prvih počinjenih prekršaja zaredale zaštitne mjere i negativni bodovi, bio sam blokiran bilo što učiniti, odnosno pokušati položiti vozački ispit. Molim sud da mi primjeni što blažu kaznu jer skrbim o šestero djece, ne znam kako će oni preživjeti ako dulje vrijeme izbivam iz kuće - pravdao se "vozač" izražavajući "iskreno žaljenje i moleći sud da sagleda cijelu njegovu obiteljsku situaciju prilikom odluke o sankciji".

No, ni kaznena ni prekršajna evidencija mu nisu sjajne, jer je otprije višestruko kažnjavan, te mu je to bila otegotna okolnost.

- Sud je okrivljeniku izrekao zatvorsku kaznu kao težu sankciju jer je recidivist i ranije izrečena zatvorska kazna nije djelovala na njega da prestane činiti prekršaje i kao takav stalna je opasnost, kako za sebe tako i za druge sudionike u prometu, pa sud smatra da će se samo zatvorskom kaznom u izrečenom trajanju za svaki od prekršaja postići svrha kažnjavanja i utjecati na okrivljenog da više ne čini nova prekršajna djela, razmisli o svom postupanju, te spozna da ovakvo ponašanje u prometu nije prihvatljivo i da je kažnjivo i istom će se postići svrha i generalne prevencije u vidu utjecaja na druge da ne čine prekršajna djela.

No, jedom kad položi vozački ispit, neće moći upravljati vozilima B i C kategorije, jer mu je sud naložio zabranu upravljanja kao dodatnu sankciju.

Izdvojeno


Reci što misliš!