VIJESTI / CRNA KRONIKA

STRAŠNO

Lički poljoprivrednik tjerao pastire iz BiH u minska polja: "Ta dvojica me ne bi prijavila da se nisu napili"

Lički poljoprivrednik tjerao pastire iz BiH u minska polja:

Prilično je zastrašujuća stvar da je jedan njegov pastir iz BiH, Sejdo Tahirović, ranije poginuo na tom terenu.

Poznati lički poljoprivrednik i autoprijevoznik Milan Jurković (63) zvani Bugar je dvojicu pastira koji su radili na njegovu OPG-u tjerao da ovce pasu u minski sumnjivom području, te ga je zbog toga Općinski sud u Gospiću nepravomoćno proglasio krivim za kazneno djelo protiv opće sigurnosti - da je općeopasnom radnjom izazvao opasnost za Hasiba M. iz Velike Gorice i Safeta B. iz Velike Kladuše, osudivši ga na šest mjeseci uvjetnog zatvora s rokom kušnje od dvije godine, piše Jutarnji.hr.

Stado ovaca, utvrdio je sud, pastiri su po minski sumnjivom terenu na širem području općine Plitvička jezera, odnosno na terenima oko Kozjana, napasali od kolovoza 2014. godine do kolovoza godinu kasnije. Optužnica je protiv poljoprivrednika iz Perušića potvrđena još 2017. godine, a presuda je donijeta ovih dana.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Optuženi se nije osjećao krivim, rekao je na sudu da svakog novog radnika vodi 10 dana po terenu i pokazuje mu kuda se treba kretati, upravo zbog toga što je teren uokolo miniran. Navodi, međutim, da je sporno područje razminirano - na crno. Tvrdi da se 2008. godine u blizini razminiravao neki teren, te je on zamolio pirotehničare da razminiraju 300 do 400 metara lokalnog puta i od svake strane 50 metara, jer mu je to bio najkraći put od staja do pašnjaka za ovce.

Oni su to i učinili te rutu zabilježili sprejem, ali su ostale table koje upozoravaju na mine jer se to područje i dalje vodi nerazminirano. Također navodi kako ga pastiri ne bi prijavili da se kobnoga dana nisu napili, jer im je dao novac nekoliko dana prije nego su išli kućama.

No, prilično je zastrašujuća stvar da je jedan njegov pastir iz BiH, Sejdo Tahirović, ranije poginuo na tom terenu. Okrivljeni Milan navodi kako je kriv sam Sejdo, jer nije išao putem kojim ga je ovaj slao, već je išao "poprijeko i na mjestu poginuo". Kod njega je bio radio dvije godine, "financijski je pomogao njegovoj obitelji, pa ga nisu ni za što teretili", navodi on.

Na pitanje suda zašto se tragovi ovaca nalaze na minski sumnjivom području, on kaže kako to ne može objasniti "jer bi ovce trebale ići samo područjem koje je stvarno i razminirano".

- U to vrijeme imao sam 500 do 600 ovaca, a danas ih imam svega 35, prešao sam na konje, upravo iz razloga što mi je bilo teško pronaći pastire. U više navrata sam pokušao riješiti problem razminiravanja, međutim sve zamolbe su mi ostale neriješene, požalio se poljoprivrednik Milan Jurković Bugar.

Pastir Hasib je ispričao kako je na posjed došao raditi preko rođaka Nezira, koji je tamo radio ranije, on mu je tako pokazao i minski sumnjivi teren, a ne vlasnik ovaca. Odlučio je pozvati policiju nakon što je gazda ošamario njegova kolegu Safeta, priznajući da su doista toga dana i on i Safet bili pijani. Tvrdio je da nije samo čuvao ovce na minski sumnjivom terenu, već je išao raditi i u šumu, koja je također bila pod minama. U jednom slučaju je vidio minu pored traktora na putu kojim je prošao. Pastiri su sve odlučili ispričati jer su se bojali za život, te je samo bilo pitanje trenutka kada će tamo opet netko stradati.

- Mine s upozorenjima bile su s obje strane puta - govori on, a onda je sudu odlučio reći još nešto. - Neposredno prije rasprave mi je optuženi Milan Jurković platio kavu na benzinskoj postaji i ponudio mi 100 eura da kažem kako se ništa nije dogodilo. Ako tako kažem, a drugi svjedok ne dođe, da ću dobiti i njegovih 100 eura - rekao je svjedok Hasib.

Drugi pastir kaže da je kod osobe nadimka Bugar došao čuvati ovce za 3.000 kuna mjesečno jer mu je obitelj bila u neimaštini. Nije mu bilo ni na kraj pameti da će morati raditi u minskom polju. Također tvrdi da je povremeno radio na poslovima utovara i istovara drva. Nitko mu nije rekao da će na tim terenima biti mina, već se u to sam uvjerio, jer je "čuvajući ovce vidio dosta mina i bombi".

- Pitao sam gazdu što ako ovce odu u minsko polje, on mi je kazao da ih samo pustim, da će se one same vratiti - rekao je.

Opširnije članak pročitajte na Jutarnji.hr.

Izdvojeno


Reci što misliš!