VIJESTI / CRNA KRONIKA

SVEĆENIK ZLOSTAVLJAČ

Svećenik Špehar je 2016. priznao da je zlostavljao osmogodišnje dijete, ali to je bio tek početak istine...

Svećenik Špehar je 2016. priznao da je zlostavljao osmogodišnje dijete, ali to je bio tek početak istine...
Dalibor Urukalović/Pixsell

Rodom iz Ogulina, Milan Špehar redovito je tijekom karijere bio u kontaktu maloljetnicima, a njegova profesorska karijera prestaje 2016. godine kada jedan župnik šalje pismo riječkom nadbiskupu i prenosi tvrdnje o višekratnom zlostavljanju

Svećenik Milan Špehar, koji je priznao da je seksualno zlostavljao 13 dječaka u dobi od šest do 13 godina, u trenutku kada su prijavljena njegova nedjela, 2016. godine, predavao je na Teološkom fakultetu u Rijeci i unutar hrvatske Katoličke crkve uživao ugled visokoobrazovanog teologa.

Kako donosi Jutarnji list, ovaj svećenik rodom iz Ogulina, studij filozofije pohađao je u Rimu, na Gregorijani, a 1980. zaređen je za svećenika.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Vratio se u Hrvatsku, bio je župnik u Dragi pored Rijeke, a u isto vrijeme predavao na više strana. Njegova daljnja povijest uvijek se vezala za Rijeku, redovito je bio u kontaktu s djecom i mladima u ulozi predavača i profesora.

Njegova karijera profesora na Teologiji naglo prestaje 2016., kada jedan župnik šalje pismo tadašnjem riječkom nadbiskupu Ivanu Devčiću u kojem prenosi tvrdnje jedne osobe o višekratnom zlostavljanju osmogodišnjeg djeteta iz 1992. godine od strane bivšeg župnika Špehara. Priznao je krivnju u kanonskoj istrazi, Crkva mu stavlja niz zabrana i šalje u samostan,

Opet, 2018. se javljaju nove optužbe, a on priznaje niz slučaja u periodu od 1987. do 1993. i moguće u 1994. godine. Sam se prijavio policiji za bludne radnje prema djeci i maloljetnicima, od Svetog Oca traži oprost od celibata i otpuštanje iz kleričkog staleža. Otada je u samostanu u Italiji.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!