VIJESTI / CRNA KRONIKA

POLICIJA U AKCIJI

Nakon karlovačkog Pride-a zbog širenja mržnje četiri osobe kazneno prijavljene, istražuje se tko je uništio zastave u Glazbenom paviljonu

Nakon karlovačkog Pride-a zbog širenja mržnje četiri osobe kazneno prijavljene, istražuje se tko je uništio zastave u Glazbenom paviljonu
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Policija posebnu pozornost posvećuje događajima koja imaju obilježja bilo kojeg oblika diskriminacije, nasilničkog ponašanja i zločina iz mržnje, kažu u policiji

Karlovački Pride, mirno okupljanje građana održano 8. lipnja na Korzu i u Glazbenom paviljonu čini se imao je i ružan nastavak u okviru govora mržnje prema LGBTQ populaciji, a o tome se ovog puta pozabavila policija.

Naime, javljaju nam kako proveli kriminalističko istraživanje nad četiri muške osobe (60, 38, 46 i 42) zbog sumnje da su počinili kazneno djelo iz čl. 325. Kaznenog zakona - Javno poticanje na nasilje i mržnju. 

- Osumnjičenici su, nakon održanog mirnog okupljanja, na stranicama raznih novinskih portala na društvenim mrežama napisali javne komentare u kojima pozivaju na nasilje i mržnju prema skupini ljudi zbog njihovog spolnog opredjeljenja, zbog čega je Općinskom državnom odvjetništvu podneseno posebno izvješće, kažu nam u policiji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Podsjetimo, i na KAportalovim objavama o povorci ponosa na Facebooku pojavili su su gnjusni komentari koji su ništa drugo do širenje mržnje i netolerancije, pa je dakako pohvalno da je policija postupala po tom pitanju jer se radi o društveno opasnom ponašanju koje bi moglo dovesti i do daleko težih posljedica.

Također, dodaju u policiji, na temelju naknadno zaprimljene prijave organizatora javnog okupljanja, policijski službenici provode i kriminalističko istraživanje zbog kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari iz čl. 235. Kaznenog zakona s ciljem utvrđivanja identiteta nepoznatih počinitelja koji su 25. svibnja te u razdoblju od 7. do 9. lipnja oštetili, zapalili i otuđili osam zastava, dvije cerade i plakat s LGBTIQ+ obilježjima i porukama tolerancije s javnih prostora u gradu Karlovcu, čime su oštetili organizatora navedenog okupljanja za iznos od 200 eura. 

- U sklopu pokrenutog kriminalističkog istraživanja policijski službenici će poduzeti sve mjere i radnje o kojima će nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti odgovarajuća pismena, kao i kod svih sličnih događaja u kojima policija posebnu pozornost posvećuje upravo događajima koja imaju obilježja bilo kojeg oblika diskriminacije, nasilničkog ponašanja i zločina iz mržnje ili poticanja na mržnju, kažu u policiji.

Pozivamo sve oštećene osobe da se uvijek s punim povjerenjem obrate policiji kako bi dobili adekvatnu zaštitu i kako bi se pravovremeno mogla utvrditi odgovornost počinitelja ovakvih kaznenih djela.
 

Izdvojeno


Reci što misliš!