VIJESTI / CRNA KRONIKA

SMS PRIJEVARA

Mladi Karlovčanin (18) čekao paket, pa dobio SMS i online lopovima dao podatke svoje kartice! Policija upozorava: Ne nasjedajte!

Mladi Karlovčanin (18) čekao paket, pa dobio SMS i online lopovima dao podatke svoje kartice! Policija upozorava: Ne nasjedajte!
foto ilustracija - Pixabay.com/KAportal

Upozoravaju građane da nikad ne odgovaraju na SMS poruku koja zahtijeva vaš PIN ili vašu lozinku za online bankarstvo ili bilo koje druge sigurnosne vjerodajnice.

- U Policijskoj postaji Karlovac jučer je zaprimljena prijava 18-godišnjaka da je putem SMS poruke na mobitel zaprimio lažnu obavijest da mu je obustavljena dostava paketa te da treba uplatiti troškove dostave, javlja policija.

Preko zaprimljene poveznice internetskog preglednika unio je svoje osobne podatke kao i podatke s bankovne kartice kako bi se pošiljka mogla isporučiti. To je naravno bila greška jer se radi o prijevari.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U policiji su objasnili da ga je preglednik preusmjerio na lažnu stranicu trgovačkog društva koja se bavi dostavom paketa na koju je unio tražene podatke. Ubrzo nakon toga utvrdio je da je s njegovog računa neovlašteno skinut određeni novčani iznos.
 
- Podsjećamo, nemojte kliknuti poveznice, privitke ili slike koje ste primili u SMS porukama s nepoznatog broja bez prethodne provjere pošiljatelja. Ne dajte se požurivati. Bez žurbe napravite odgovarajuće provjere prije nego što odgovorite, kažu u policiji.

Također upozoravaju građane da nikad ne odgovaraju na SMS poruku koja zahtijeva vaš PIN ili vašu lozinku za online bankarstvo ili bilo koje druge sigurnosne vjerodajnice. Ako smatrate da ste nasjeli na smishing poruku i ako ste dali bankovne podatke, odmah se obratite svojoj banci.

Izdvojeno


Reci što misliš!