Što misle o Pametnoj županiji građani će prvi put na tribinama, osim “uživo”, moći reći i putem interneta – javno savjetovanje do kraja mjeseca

foto ilustracija Pixabay.com

Što misle o prijedlozima Strategije Karlovačka županija – Pametna županija i akcijskom planu njene provedbe, građani mogu reći na javnom savjetovanju putem web stranice www.kazup.hr, ali, po prvi put, i na javnim tribinama na kojima će, osim “uživo”, moći sudjelovati i putem interneta.

Najavljeno je to na današnjoj pressici, na kojoj je dožupanica Martina Furdek Hajdin napomenula da je cilj projekta učiniti rad Županije učinkovitijim, kvalitetnijim i racionalnijim.

– Da rad u županijskoj upravi i našim institucijama postane zaista učinkovitiji, da nam treba manje vremena, da nam baze podataka budu ažurne i da na one jednostavne operacije više ne trošimo vrijeme. Dokument nije namijenjen samo Karlovačkoj županiji, on je namijenjen i našim jedinicama lokalne samouprave kao jedan krovni dokument na koji bi se trebale osloniti one implementacije i aktivnosti u gradovima koje bi mogle koristiti za usluge koje daju našim građanima. I sve to zajedno, i na našoj županijskoj i na lokalnoj razini, treba biti usmjereno našim građanima koji bi onda mogli dobiti puno jednostavnije uslugu, kvalitetniju i u što kraćem roku, kazala je Furdek Hajdin, napomenuvši da se sve to radi zbog demografskih mjera koje moramo učiniti kako bi život u županiji postao kvalitetniji i ekonomičniji.

Da bi što više građana doznalo o čemu se u tim dokumentima radi, osim e-savjetovanja, bit će organizirane i javne tribine od 17. do 21. veljače, redom, u Slunju, Dugoj Resi, Ogulinu, Ozlju i Karlovcu, odnosno, webinari, na kojima će građani, osim na samim mjestima održavanja, od 17 do 19 sati, moći sudjelovati, postavljati pitanja, davati prijedloge i putem interneta.

Pametna županija, napomenula je pročelnica Renata Marinković, ne odnosi se samo na Županiju i jedinice lokalne samouprave, nego i, primjerice, Zavod za hitnu medicinsku pomoć i vatrogasnu službu, a Damir Šohar, iz tvrtke Infocumulus, izrađivača Strategije, pojasnio da je njome obuhvaćeno devet područja – od učinkovitosti javne uprave, zdravstva, upravljanja energijom, zaštite okoliša do sigurnosti upravljanja kritičnim infrastrukturama.

– Pametna strategija donosi uporabu tehnologije na svim tim područjima. Primjerice, modernizacija javne uprave donosi e-pisarnicu gdje će građani moći pratiti svoje predmete, na kojem su koraku, kada se očekuje kraj; tu su i bolnice u kojima se planiraju, između ostalog, robotske ruke koje će dijeliti lijekove, planirana je instalacija senzora za kvalitetu zraka, vode… a tu je i internetizacija županije, na tome se već radi, ali to je jedan od preduvjeta bez kojih se ne može. Nude se i rješenja u ruralnom razvoju, urbanoj mobilnosti i ekološki prihvatljivijem javnom prijevozu… 25 je projekata u Akcijskom planu i 74 u Strategiji, naveo je Šohar.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest