TEŠKA VREMENA

Gotovo polovica obrta u županiji smjela je raditi cijelo vrijeme koronazaraze, ali posljedice osjećaju svi – od ponedjeljka će moći raditi još 365

foto arhiva

U Karlovačkoj županiji aktivna su 1.923 obrta

Gotovo polovica njih, oko 47 posto djelatnosti, odnosno 904 obrta u kategoriji je onih kojima nije bio ograničen rad : proizvodni obrti, poljoprivredni obrti te dio uslužnih obrta kao npr. usluge graditeljstva, usluge mehanizacije, održavanje i popravak objekata; obrti za računovodstvene usluge, intelektualne usluge. Ipak, iako u puno manjoj mjeri nego ostali obrti, ni oni nisu prošli neokrznuti u koronakrizi.

– No, usprkos tome što im nije bio obustavljen rad, svejedno su se i ovi obrti našli u poteškoćama: pad prometa, nedostatak sirovina i materijala i slično, kažu u Stožeru civilne zaštite Karlovačke županije.

Podsjećaju da je, sukladno Odlukama Stožera Civilne zaštite RH i preporukama HZJZ-a, u 1.fazi popuštanja mjera, od 27.travnja omogućen rad 193 obrta u županiji koji imaju registriranu trgovačku djelatnost, što je 10 posto od ukupnog broja obrta, te 288 obrta, ili 15 posto, registriranih za usluge u djelatnostima koje nemaju bliski kontakt s klijentima na području naše županije; dakle sveukupno 481 obrt, odnosno 25 posto svih obrta sa razine županije.

U drugoj fazi, od 4. svibnja, dozvoljen je rad za 9 posto djelatnosti, odnosno 173 obrta na području Karlovačke županije: frizeri, pedikeri, kozmetičari, brijači, obrti za njegu i uljepšavanje tijela…

Od 11. svibnja, u 3. fazi popuštanja mjera, smjet će raditi još 365 obrta, ili njih 19 posto.

– Napominjemo da to ne znači da će svi navedeni obrti zaista i započeti s radom, odnosno, svaki obrtnik ima pravo donijeti odluku je li mu, obzirom na navedene preporuke, mjere i restrikcije, isplativo raditi u trenutnim okolnostima, napominju u Stožeru.

Grafički prikazano, reaktivacija obrta u Karlovačkoj županiji, sukladno odlukama Stožera Civilne zaštite RH i preporukama HZJZ-a, izgledala bi ovako:

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest