ZA SVAKI SLUČAJ

U Karlovac stigla “svemirska” oprema za siguran prijevoz zaraženih pacijenata i dekontaminaciju, ali svi složni: Nadamo se da nam neće trebati

Karlovačka Bolnica i Zavod za hitnu medicinu dobili su dekontaminacijski set s izolacijsko-dekontaminacijskom jedinicom i bio bag za transport zaraženih osoba ili onih za koje se sumnja da su zaraženi, te osobe s teškim opeklinama

Vrijedan je 320.000 kuna, od kojih su 100.000 iz plaća izdvojili zaposlenici Karlovačke županije, a ostatak iz proračuna. Dio je to zaštitne i medicinske opreme koju su Županija, te ovdašnji gradovi i općine kupili vlastitim novcem, izdvojivši 4 milijuna kuna, za borbu protiv koronavirusa. Stigla je zadnja, prije dva tjedna, a kako funkcionira zaposlenici Hitne i Bolnice pokazali su danas, ispred Opće bolnice Karlovac.

– Sustav omogućava izolaciju zaraženog pacijenta, oblačenje zdravstvenog djelatnika u zaštitno odijelo koje ima i filter, a bio-bag omogućava da se pacijent stabilizira kako bi mogao podnijeti transport, a da nikoga u tom transportu ne ugrozi. To je vrlo bitno; ovi bio boxovi se mogu složiti, staviti na mjesto gdje dolazimo do pacijenta, ne nužno u bolnici, a može služiti za intersegmentalnu dekontaminaciju između dva segmenta bolnice ukoliko negdje dođe do ugroze, objasnio je ravnatelj bolnice dr. Ervin Jančić.

Dr. Mario Vrabac iz Zavoda za hitnu medicinu, podsjetivši da je jedna od najbitnijih stvari u životu i medicini sigurnost, napomenuo da ovakva oprema daje mogućnost dvosmjerne sigurnosti: pacijenata i zdravstvenih radnika.

– Ako se radi o zarazi, tada se radi o tome da zaštitimo nas i naš bolnički sustav. Druga je varijanta u slučaju opeklina, kad osobu trebate transportirati u ustanovu specijaliziranu za opekline, bolnicu u Draškovićeva. Tada je pacijent ugrožen od nas i tada ga štitimo da bismo ga mogli transportirati, naveo je Vrabac.

U Karlovačkoj županiji danas, po riječima načelnika županijskog Stožera civilne zaštite Josipa Ribara, ima sasvim dovoljno zaštitne opreme za moguću drugu ugrozu koju svi spominju i idući tjedan će ona biti podijeljena svim obiteljskim domovima, i privatnim, te centrima socijalne skrbi i bit će je dovoljno za narednih mjesec do dva.

– Nadam se da ovo što smo nabavili neće puno trebati, ali uvijek je bolje da je tu, zaključio je Ribar.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest