EKOLOŠKA SVIJEST

U Karlovac stiglo još 80 zvona za staklo, a uskoro će i posude za papir, plastiku – nema više izgovora za nerecikliranje

Uz 58 već postavljenih, na zelene otoke i u gradu i izvan njega sada će biti postavljeno dodatnih 80 zvona za staklo

– Na zelenim otocima u budućnosti će i dalje ostati zvona za staklo, spremnici za metal i tekstil, a dolaze još spremnici za plastiku i papirnatu ambalažu koji će biti distribuirani svim korisnicima u pojedinačnim i kolektivnim kućanstvima.

Također, distribuirat ćemo i spremnike za bio otpad, dok će za pojedina kućanstva, ovisno o željama vlasnika, Čistoća obaviti nabavu i podijeliti im kompostere. Sve je to s ciljem da smanjimo količinu miješanog komunalnog otpada kako bi naše “brdo”, odlagalište na Ilovcu, čim sporije raslo, da bismo imali više mjesta i duže ga mogli koristiti za odlaganje otpada, kazao je na današnjoj pressici Tomislav Polić, direktor Čistoće, najavivši distribuciju dodatnih 80 zvona za staklo po Karlovcu.

Na zelenim otocima, gdje će i ova biti postavljena, već su 53 zvona za staklo, a nabavljena su zahvaljujući prijavi na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša. Projekt je vrijedan 6,1 milijun kuna, od kojih je sam Grad izdvojio 916.000 pa nabavljena ova zvona za staklo, te 250 spremnika za papir i isto toliko za plastiku, zapremine 1.100 litara.

– U tijeku je ponovljeni postupak javne nabave za 10.500 kanti za papir, isto toliko za plastiku, te 1.100 spremnika za bio otpad koji će biti distribuirani građanima. Time se želi još više potaknuti razdvajanje otpada, posebice kako bi ga građani mogli razdvajati na svojim kućnim pragovima, rekla je pročelnica  Ana Hranilović Trubić.

A iako je otpada iz godinu u godinu sve više, Karlovčani i sve više odvajaju otpad, te ga dovoze u reciklažna dvorišta. Zbog sve boljih navika, a onda i više odvojenog otpada i manje miješanog, i “brdo” na Ilovcu sporije raste pa će se na njega sigurno otpad moći dovoziti još dvije godine. Sada je visine 134 metra, dozvoljeno je da bude 138.

Staklo, papir, plastika… iako se još nađu u miješanom komunalnom otpadu, ne završavaju na Ilovcu, već kod tvrtki ovlaštenih za zbrinjavanje takvih vrsta otpada. I u Gradu i u Čistoći očekuju da će takav otpad, nakon što dobiju svoje spremnike, Karlovčani sve manje odlagati u miješani komunalni otpad i zbog boljih navika razvrstavanja otpada, ali i zbog očekivanog novog obračuna odvoza otpada: u varijabilnom dijelu cijene, plaćat će odvoz i prikupljanje samo onog u zelenim kantama, dakle, miješanog, dok će ostali otpad biti obračunat u fiksnom dijelu cijene usluge.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest