Odradili i odradit će

Vatrogasci u Karlovačkoj županiji do sad imali smanjeni broj intervencija – odradili su i “koronu”, a sada su spremni za ljeto

Vatrogasci su bili angažirani na svim razinama i na raspolaganju stožerima civilne zaštite


– Županijski vatrogasni operativni centar od 1. siječnja do danas evidentirao je 619 događaja, 97 manje nego u istom razdoblju lani, na tim intervencijama angažirano je 3.186 vatrogasaca i 1.046 vatrogasnih vozila, a vatrogasci su utrošili 5.214 sati. Najviše je, čak 467 požarnih intervencija, 115 tehničkih i 13 događaja s opasnim tvarima, te 24 ostala događaja. I ove godine su se vatrogasci u proljetnim mjesecima suočili s velikim brojem požara otvorenog prostora.

Zabilježeno je 295 požara na otvorenom, što čini 63 posto požarnih intervencija, odnosno, 47 posto ukupnog broja intervencija. Angažirana su 1.722 vatrogasca i 525 vatrogasnih vozila, a opožarena površina veća je od 4.000 hektara, naveo je na današnjoj pressici županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković .

Napomenuo je da su vatrogasci dali svoj obol i u suzbijanju koranavirusa pa su tako bili angažirana na svim razinama i na raspolaganju stožerima civilne zaštite.

– Ponajprije su to bile ispomoći službama, kako zdravstvenim djelatnicima, tako Crvenom križu te posebno policiji vezano uz kontrolu provedbe pojedinih mjera. Vatrogasne postrojbe u tom razdoblju nisu imale intervencije, nego su te aktivnosti evidentirane u sustavu kao ostala operativna aktivnost.

U razdoblju od 21. ožujka odrađeno je 1.059 ophodnji i angažirano je 1.994 vatrogasca. To je bio naš dodatni angažman i smatramo da pored onoga što smo odrađivali, vezano za dojave u ŽVOC, ova aktivnost nije nimalo smanjila našu operativnu sposobnost, ocijenio je Franković, napomenuvši da vatrogasaca oboljelih od COVID-19 nije bilo, ali jest onih koji su bili u samoizolaciji.

Prošli mjesec, u okviru Mjeseca zaštite od požara, iako u manjem obimu zbog pridržavanja propisanih mjera, odradili  sve što je bilo planirano, a sada su spremni za ljetnu protupožarnu sezonu. Za te, izvanredne intervencije, spremno je 27 vozila i 112 vatrogasaca, što je 10 posto od ukupno 1.300 operativnih vatrogasaca i 222 vozila pa neće ugroziti njihove redovne zadaće u Karlovačkoj županiji.

– Za izvanredne intervencije u priobalju ili bilo gdje bude potrebno u Hrvatskoj imamo spremnih 27 vozila i 81 vatrogasca koji su iz redova DVD-a i 31 iz JVP-a. Ove godine smo razriješeni obveze redovite dislokacije na kojoj smo bili svih proteklih godina, ali smo prvi koji ćemo izlaziti intervenirati u slučaju potrebe, zajedno s JVP Zagreb i Zagrebačkom županijom. Spremni smo odgovoriti na sve zadaće koje nam zapovijedi glavni vatrogasni zapovjednik, poručio je zamjenik županijskog vatrogasnog zapovjednika Miroslav Rade.

Tih 112 vatrogasaca bit će na posebnom popisu i u stalnoj pripravnosti, a županijska Vatrogasna zajednica obići će poslodavce kod kojih rade i uskladiti njihova zakonska prava kako se ne bi dogodilo da dok pomažu drugima – ostanu bez posla.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest