još se priprema

Karlovčani stariji od 65 godina uskoro dobivaju svoj centar – za početak, sve informacije imat će na jednom mjestu, a kasnije i različite programe

Više od 17 posto stanovnika Karlovca, po popisu iz 2011., starije je od 65 godina

Fizioterapeutske vježbe, dobre zdravstvene usluge, prijevoz iz “prstena” grada Karlovca i mogućnost druženja – to je ono što stariji Karlovčani, po provedenoj anketi, najviše trebaju, a što će im osigurati integrirani centar za starije osobe. Niz institucija, ustanova i udruga Karlovčanima – a po popisu stanovništva iz 2011. starijih od 65 godina u njemu je 17,7 posto – pružaju različite usluge i ideja za osnivanja takvog “punkta” je da se sve te aktivnosti objedine, koordiniraju i umirovljenici na jednom mjestu dobiju sve informacije.

Najavila je to na današnjoj pressici dogradonačelnica Andreja Navijalić, podsjetivši da je Grad lani krenuo s osnivanjem radne skupine čija je zadaća osigurati preduvjeta za stvaranje ovakvog centra. Anketa među 219 starijih stanovnika Karlovca pokazala je da ih više od polovice živi samo pa im je nužno organizirati različite aktivnosti kako bi se osjećali dijelom zajednice, a kvaliteta njihovih života bila što bolja.

– Cilj je svim tim aktivnosti starije osobe čim dulje zadržati u obitelji, a kroz izvaninstitucionalnu podršku i sadržaje dati im programe koji će upotpuniti i nadograditi kvalitetu njihova života. Ovu ćemo ideju razvijati u suradnji s Karlovačkom županijom i Domom umirovljenika sv. Antun kako bismo u okviru Doma osigurali prostor, povezali sve aktivnosti, zaposlili koordinatora koji će dalje raditi na umrežavanju aktivnosti koje se provode na području grada, a umirovljenici na jednom mjestu dobiti informacije. To je startna pozicija, a nakon toga na temelju analize koja je napravljena, treba širiti paletu socijalnih usluga i olakšavati i unapređivati kvalitetu života naših umirovljenika, rekla je Navijalić, pojasnivši da bi takav prostor već bio osiguran da nije bilo koronavirusa, ali će biti za nekoliko mjeseci.

U Karlovcu je, po posljednjem popisu stanovništva, 11.360 stanovnika starijih od 65 godina, a njih 9.282 žive u gradskim naseljima. Na području grada su 5.822 samačka kućanstva.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest